IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet осъществи първата търговска доставка по въздух с дрон

Дронът може да достави пратки като храна, кафе и лекарства до домовете на жителите за минути

16:30 | 19.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Звеното на Alphabet за производство на дронове Wing обяви, че е осъществило първия в страната търговски полет за доставка с дронове, информира CNBC. 

Въпреки че доставките засега са ограничени единствено в Кристиансбург, щата Вирджиния, постижението представлява повратен момент за компанията. Wing е прекарала години в работа за усъвършенстване на дрон, който може да достави пратки като храна, кафе и лекарства до домовете на жителите за минути. Компанията също така разработва софтуерна платформа, която може да се използва от множество доставчици и трети страни за бизнес и удоволствие.

Wing възниква от експерименталното X подразделение на Alphabet през миналата година и премина в графата "други залози" на Alphabet. Звеното стана първата компания за дронове, получила одобрение от Федералната авиационна администрация (FAA) по-рано тази година, което му даде възможност да доставя малки пакети в няколко населени места във Вирджиния. Наскоро CNBC установи, че компанията агресивно се опитва да разшири своя екип преди излизането си на борсата.

Конкуренцията обаче не спи - Amazon получи одобрение от FAA за премиерна доставка по-малко от два месеца след Alphabet и представи нов дрон, за който ръководителите казват, че може да бъде използван „до няколко месеца“. Uber, UPS и други компании също се надяват да получат одобрение от FAA.

По-рано този месец Wing обяви, че ще си партнира с FedEx Express и Walgreens, както и с търговеца на дребно във Вирджиния Sugar Magnolia за локални доставки по въздух. Walgreens е първият търговец на дребно в САЩ, който доставя по въздух директно на потребителите чрез дронове, а FedEx е първата логистична компания, насочила се в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още