IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba с най-голямото листване от началото на 2019 г.

Цената на акциите на компанията нарасна със 7% по време на дебюта в Хонконг

11:24 | 26.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на китайския гигант в електронната търговия Alibaba се радват на силен дебют в Хонконг тази сутрин, след като бяха предложени за 176 хонконгски долара (около 22,5 щатски долара) всяка, с което това се превърна в най-голямото листване в света за тази година, пише CNBC.

Предложените в Хонконг книжа на Alibaba записаха над 6% ръст на стойността при откриването на борсовата сесия около 9:30 ч. сутринта местно време, преди да достигнат 189,50 хонконгски долара цена за акция. Това е с близо 7% над цената от листването към следобедните часове.

Китайският технологичен гигант емитира 500 млн. нови обикновени акции плюс 75 млн. опции на посредника, така че той може да продаде повече акции от първоначално предвиденото.

Според анализатори листването на Alibaba в Хонконг засега е „доста успешно“.

По думите на основателят и главен изпълнителен директор на T.H. Capital Тиан Ху цената на книжата е „много привлекателна“ в момента, като се има предвид позицията на Alibaba да участва в ключови услуги, като продажби на физически стоки и съхранението на данни, като катализатор на бизнеса.

Преди дългоочаквания борсов дебют инвеститор коментира, че решението на Alibaba да се листне на Фондовата борса в Хонконг е „много, много положително“.

"Винаги е било много странно как най-голямата китайска компания е листната ексклузивно в САЩ“, посочва Мери Манинг, портфолио мениджър в Ellerston Capital.

Alibaba стана публична през септември 2014 г. и избра борсата в Ню Йорк за своето първично публично предлагане. Вторичното листване в Хонконг стана най-голямото публично предлагане от началото на 2019 г. досега. То надмина близо 8-те млрд. долара, които бяха набрани от Uber през май.

И все пак се очаква сегашното листване да бъде изпреварено от това на Saudi Aramco, което се очаква да се случи в Рияд през декември.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още