IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba повтаря сценария на Amazon

Растежът на онлайн търговията се забавя с разхлабването на мерките срещу Covid-19

17:53 | 03.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската Alibaba Group Holding не успя да изпълни прогнозата за приходите си за първото тримесечие, след като бизнесът ѝ с онлайн търговия беше засегнат от нарастващата конкуренция от по-малки играчи като JD.com и Pinduoduo, предава Ройтерс.

Резултатите на Alibaba повтарят тези на онлайн гиганта Amazon.com в Съединените щати, след като разхлабването на въведените заради коронавируса мерки насърчи повече потребители да посещават физическите магазини, вместо да пазаруват онлайн.

Основните приходи от търговия на Alibaba за тримесечието са нараснали с около 35% до 180,24 млрд. юана, спрямо прогноза за 184,23 млрд. долара. През четвъртото тримесечие приходите на звеното са скочили с повече от 70%.

Общите приходи са скочили с 34% до 205,74 млрд. юана (31,82 млрд. долара) през първото тримесечие, което завърши на 30 юни, под прогнозите за 209,39 млрд. юана по данни на Refinitiv.

Нетната печалба е нараснала до 45,15 млрд. юана, в сравнение с 47,59 млрд. юана преди година. На коригирана база компанията е спечелила по 16,60 юана на акция, което се оказа над прогнозата за 14,43 юана на акция.

Ant Group, финтех звеното на Alibaba Group, записа 13,48 млрд. юана печалба за тримесечието до март, сочат документи, подадени от гиганта в онлайн търговията до регулаторите.

Alibaba, която притежава около една трета от Ant, отчете 4,49 млрд. юана от инвестицията си във финансовия конгломерат за тримесечието до 30 юни.

Приходите на звеното на Alibaba за изчислителни облаци са скочили с 29% на годишна база, достигайки 16,05 млрд. юана (2,49 млрд. долара).

Резултатите бяха обявени в момент на продължаващ натиск върху индустрията от страна на регулаторите, сред чиито основни цели беше именно Alibaba.

В края на миналата година регулаторите спряха планираното IPO за 37 млрд. долара на Ant Group в Шанхай, а след това поискаха финансовото звено да се преструктурира.

По-късно, през април, китайският антимонополен регулатор глоби Alibaba 2,75 млрд. долара за антиконкурентни практики.

По време на представянето на резултатите пред инвеститорите главният изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джан заяви, че компанията ще продължи да следи влиянието на продължаващите регулаторни промени върху бизнеса на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още