IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba е подала тайно документи за второ IPO в Хонконг

То е планирано за третото тримесечие на 2019 г.

16:26 | 13.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding подаде конфиденциално проспект за листване в Хонконг, от което може да набере до 20 млрд. долара. Идеята е то да се случи през третото тримесечие на тази година, твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса.

Сделка от този размер би била най-голямата последваща продажба на акции в света от седем години и ще даде на Alibaba капитал за технологични инвестиции – приоритет за Китай, докато икономическият растеж се забавя, а търговската война със САЩ се задълбочава.

Alibaba държи рекорд за най-голямото първично публично предлагане – 25 млрд. долара в Ню Йорк преди пет години.

По това време компанията имаше идеята за листване в Хонконг, но мениджърската структура на технологичната фирма се сблъска с правилата за IPO-та на града. Борсовият оператор Hong Kong Exchanges & Clearing промени условията за листване миналата година, най-вече с цел да привлече китайски технологични групи.

Alibaba е отказала да коментира сделката, когато е била потърсена от Ройтерс. Японската SoftBank Group, която е най-големият акционер в Alibaba с 28,7% дял, не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Източникът, запознат с въпроса, е пожелал да остане анонимен, защото няма право да коментира въпроса с медиите.

Инвестиционните банки China International Capital и Credit Suisse Group водят IPO-то. И двете са отказали коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още