IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на HTC се сринаха до 10-годишно дъно

Компанията намали значително прогнозата за продажбите си

11:25 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на HTC удариха десетгодишно дъно на борсата в Тайпе, след като производителят на смартфони намали прогнозата си за продажбите с 35% и обяви плановете си да отпише ценни книжа за 94 млн. долара, предава Bloomberg.

Цената на акциите спадна с 9,9% до 83,6 нови тайвански долара (2,71 щатски долара). Това е най-ниското им ниво от май 2005 г. насам. Тайванският бенчмарк Taiex пък скочи с 0,3%.

По-слабото търсене на смартфони и по-ниските продажби в Китай накараха тайванската компания да обяви, че приходите за второто ѝ фискално тримесечие ще достигнат едва 33 млрд. нови тайвански долара (1,07 млрд. щатски долара), в сравнение с прогнозата за 46 млрд. до 51 млрд. нови тайвански долара. По-ниските продажби и отписването на ценни книжа означават, че HTC ще отчете загуба за текущото тримесечие.

„Мащабът и времето ще разочароват пазара и ще задълбочат опасенията на инвеститорите за бързо влошаващото се положение и доверието към управлението“, посочва Ясмин Лу, анализатор в Morgan Stanley, в доклад, в който коментира още, че свива прогнозата за цената на акциите на HTC с 46% до 57 нови тайвански долара.

Нетната загуба на акция ще бъде между 9,70 и 9,74 нови тайвански долара. Преди обявяването на намаляването на прогнозата анализаторите очакваха печалба от 0,347 нови тайвански долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още