IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акаунтът на Тръмп във Facebook ще остане блокиран още поне две години

Забраната за бившия американски президент да използва социалната мрежа беше наложена след безредиците в Капитолия в началото на годината

20:23 | 04.06.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Facebook съобщи, че замразява правото на бившия американски президент Доналд Тръмп да използва платформата ѝ най-рано до януари 2023 г., предава Ройтерс. Решението беше следено внимателно за сигнали как компанията ще третира нарушения на правилата от световни лидери в бъдеще.

Независимият Надзорен съвет на гиганта сред социалните мрежи потвърди блокирането на Тръмп, което беше задействано след безредиците на 6 януари в Капитолия заради опасения, че публикациите му подтикват към насилие.

Но съветът реши, че компанията е допуснала грешка, като е забранила на бившия американски президент да използва социалната мрежа за неопределено време и даде срок от шест месеца за определянето на „пропорционален отговор".

Забраната за Тръмп влезе в сила през януари и ще бъде въведена повторно, само ако условията позволяват, съобщи Facebook в блог публикация.

„Предвид сериозността на обстоятелствата, които доведоха до блокирането на господин Тръмп, смятаме, че действията му съставляваха сериозно нарушение на нашите правила, което заслужаваше най-тежкото възможно наказание въз основа на новите протоколи за предприемане на мерки“, отбеляза Facebook.

Решението беше взето в деня, когато Европа и Великобритания започнаха официални антитръстови разследвания за това дали Facebook използва неправомерно обширните си данни за потребителите.

През последните години социалните мрежи опитват да определят как да се отнасят към световни лидери и политици, които нарушават насоките им за поведение.

Facebook си навлече критики от хора, които смятат, че трябва да се откаже от либералния си подход към политическото говорене. Но компанията е критикувана и от хора, включително конгресмени от Републиканската партия и някои защитници на свободата на словото, според които забраната за Тръмп е смущаващ акт на цензура.

Забраната за Тръмп да използва социалната мрежа беше първият път, в който Facebook блокира действащ президент, премиер или държавен глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Аз предпочитам Де Сантес за президент :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Аз виждам нещата така. За две години ще стане ясно ще ги бъде ли Байдън и демократите. И според ситуацията ще разрешат акаунта или ще остане блокиран още две години докато минат изборите. Ако ли се случи Тръмп пак да се кандидатира и спечели, не ми се мисли какво ще се посипе по главите на Зукърбъг и компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Няма свобода на словото при диктатура на политкоректност!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ми страх ги е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Свобода на словото казват?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още