IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А1 е първият телеком в България, който предлага мобилни Narrowband IoT решения

Сред предимствата на NB-IoT са по-доброто покритие, по-дълъг живот на батерията, оптимизиран пренос на данните и високо ниво на сигурност на връзката

14:25 | 14.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
А1 е първият телеком в България, който предлага мобилни Narrowband IoT решения

Решенията на А1 в сферата на „интернет на нещата“ помагат на клиентите от различни отрасли на бизнеса и на публичните организации да се справят с едни от най-належащите си проблеми. Заради множеството му предимства за тези решения А1 използва технологичния стандарт 3GPP-базиран Narrowband-IoT (NB-IoT). Според GSMA, организацията, която представлява интересите на 750 оператори и близо 400 компании от мобилната екосистема, има 155 мобилни IoT мрежи в световен мащаб, 105 от които са изградени по технологичния стандарт Narrowband-IoT, а A1 е първата компания, която предлага тези възможности на клиентите в България.

Сред предимствата на NB-IoT са по-доброто покритие, по-дълъг живот на батерията (до 5 години), оптимизиран пренос на данните и високо ниво на сигурност на връзката. Друго предимство на технологията е, че тя работи в лицензиран честотен диапазон, което практически осигурява защита на комуникацията от външни влияния. По този технологичен стандарт работят и компаниите от A1 Group в Австрия, Беларус, Хърватия, Сърбия и Словения.

Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги“ в А1 България, коментира: „За А1 технологичното развитие никога не е било самоцел, а средство да помагаме на бизнеса и обществото да решават реални проблеми. Фактът, че сме първият оператор в България, който внедрява мобилни IoT решения, е високо признание, което ни прави горди и ни мотивира за още повече усилия да използваме технологичното си лидерство за важни за бизнеса и обществото въпроси.“

В България A1 вече е внедрила множество проекти, които помагат на публични и бизнес организации да решават някои от своите най-належащи проблеми. Портфолиото от IoT услуги, които A1 предлага на клиентите в страната, включва мониторинг на консумацията на вода в индустриални мащаби, мониторинг на употребата на минерална вода, мониторинг на качеството на въздуха, умно управление на отпадъците, интелигентно градско осветление и умно паркиране. Компанията инвестира много в идентифицирането на най-подходящите приложения на мобилните IoT технологии, за да помага на бизнес клиентите да оптимизират процесите, да намаляват разходите и по този начин – да се развиват и растат.

Например, A1 е разработила няколко NB-IoT решения, свързани с употребата на вода. Едно от тях е посветено на решаване на проблемите със загуби на вода при ВиК дружества и вече се прилага от няколко клиенти в София-област, Враца, Петрич, Велинград и други. NB-IoT решението на A1 комбинира оптимизиран хардуер, иновативен софтуер и платформа за анализ на данните. То позволява на ВиК дружествата да предотвратяват изтичане на вода, да подобрят процесите по поддръжка и да минимизират загубите на ценна течност. По този начин те постигат не само оптимизация на разходите, но и спокойствие, че използват разумно природните ресурси. Подобно решение се прилага от A1 и при редица индустриални клиенти, сред които МБАЛ Русе и ЖП гара София, за които консумацията на вода представлява значителна част от оборота.

За да помогне на общините да осигурят разумно използване на минерални води, A1 е разработила и специално решение, което взима предвид температурата и специфичния химичен състав на термалните води. Благодарение на мониторинга и анализа в реално време при преноса на минерална вода от сондажа до крайните потребители в Община Казанлък, например, не се губи нито капка от ценната течност. Иновативната услуга има огромен потенциал сред българските общини, предвид факта, че страната ни е една от най-богатите на минерални извори в света и втора в Европа – след Исландия.

Мониторингът на качеството на въздуха е с все по-висок приоритет, особено предвид това, че замърсяването на въздуха продължава да бъде най-голямата екологична заплаха за здравето на хората в Европа. Според доклад на Европейската агенция за околна среда (EAOC) има над 400 000 случая на преждевременна смърт в Европейския съюз, които са причинени от замърсяване на въздуха.

Контролът на качеството на въздуха се предоставя от A1 като облачно софтуерно решение, което автоматично събира данни от сензорите в реално време. То осигурява визуализация в графичен и цифров вид за всеки от проследяваните компоненти на атмосферния въздух – газове (азотен диоксид - NO2, въглероден оксид - CO, серен диоксид - SO2, озон - O3) и частици. Системата измерва също температурата, влажността и налягането. Проектирана е да работи при всякакви метеорологични условия. По този начин услугата от A1 предоставя комбиниран анализ на качеството на въздуха в различни части от населеното място, в което е внедрена. Потребителите на системата могат да предприемат бързи и ефективни действия за подобрения на качеството на въздуха. Решението вече се използва от Община Велико Търново и Община Костинброд.

NB-IoT решението на A1 за умно управление на отпадъците е подходящо за общини и сметосъбиращи компании. Чрез сензори системата автоматично идентифицира степента на запълване на контейнерите и количеството на извозваните отпадъци. Системата предоставя автоматизирани, базирани на анализ препоръки за маршрута и навигацията на сметосъбиращи камиони. Използването на интелигентната платформа спестява време на общинските власти и може да предостави над 50% намаляване на разходите. Гражданите също получават ползи под формата на по-чиста среда и безопасност, тъй като умната система сигнализира сметосъбиращите компании в случай на преждевременно пълни контейнери, както и алармира властите в случай на възникване на пожар. Решението на А1 за умно сметосъбиране се използва в Община Монтана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още