IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70 хил. служители на технологични стартъпи са загубили работата си от март насам

Кризата кара много компании, останали без външно финансиране, да свиват драстично разходите си

12:18 | 08.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Технологични стартъпи съкращават десетки хиляди служители, за да се справят с икономическия спад, причинен от коронавирусната пандемия, потенциално спирайки предлагането на ключови иновации за пазара на информационни технологии за корпоративния сектор, твърдят анализатори, цитирани от Wall Street Journal.

„Стартъпите са голям източник на иновации в IT индустрията, но сега не разполагат с достатъчно средства в брой“, коментира Макс Ейзахъм, старши директор проучвания в Gartner.

Ейзахъм твърди, че коронавирусът е направил инвеститорите в стартъпи по-малко склонни да рискуват, което е довело до силен спад на инвестирания капитал в ИТ компании, които искат да наберат под 100 млн. долара.

От март до миналата седмица близо 70 хил. служители на технологични стартъпи в света са загубили работата си. Най-засегнати са тези, занимаващи се с транспорт, финанси и туризъм, сочи доклад на базираната във Великобритания брокерска компания BuyShares.co.uk.

Стартъпите в региона на Сан Франциско, включващ Силициевата долина, са се разделили с над 25 500 работни места, като тук попадат и съкращенията в големи компании като Uber Technologies, Groupon и Airbnb, допълва докладът.

През май Uber обяви, че ще съкрати 6500 души, което се равнява на близо една четвърт от работната ѝ сила. Месец по-рано Lyft разкри, че се разделя с около 17 на сто от работната си сила, пусна в неплатен отпуск служители и намали заплатите на други, в опит да свие разходите си и да се справи по-слабите приходи от продажби по време на пандемията.

Стартъпи, разработващи изкуствен интелект и други дигитални инструменти, попадат в категорията на технологичните работодатели, които са съкратили служители в четири поредни месеца, твърди Тим Хърбърт, изпълнителен вицепрезидент проучвания в CompTIA.

Съкращенията включват 112 хил. през април, докато технологичните компании търсеха начин да намалят значително разходите си. Същевременно през последните месеци работодателите извън технологичния сектор са търсели повече хора с ИТ профил.

Съкращенията на разходите на стартъпите са опит да се справят с липсата на външно финансиране.

Глобалното частно финансиране на стартиращи фирми е спаднало до 67 млрд. долара през първото тримесечие, което е с 22% по-малко спрямо година по-рано, сочи информация на CB Insights.

Oще технологични новини вижте в сайта на Bloomberg ТV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mike Florida
преди 3 години
Пазара започва да се разчиства от шлаката и спекулациите!99% от технологичните стартъпи се провалят и никога не изкарват пари.Идват дни, в които икономиката ще стъпи на реалности, в рамките, на които бизнес перспективите ще бъдат много по адекватно оценявани.Ако погледнем България тук масовата ИТ дейност е подизпълнител на подизпълнителя на някакъв безумен проект, финансиран от акселератор, с пари от инфлацираните капиталови пазари. "Просто да пробваме, ако стане!Може да си го позволим! Ами ако стане...???"Навярно може би под 30% от дейностите в сектора стъпват на реални проекти и системи, които са икономически обосновани и вадещи пари! Всичко друго е балон, само че този балон създаваше работните места и високите заплати!Е, сега балона се пука, остава да видим и какви ще бъдат реалностите, в търсене на нормалната бизнес логика!Някои хора ще са много очудени от това, което ще псоледва! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още