IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

65% от приложенията за Интернет на нещата генерират приходи

На преден план на пазара на IoT ще излязат здравеопазването и умните градове, сочи проучване

14:37 | 18.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

65 на сто от приложенията в областта на Интернет на нещата (Internet of Things – IoT) генерират приходи, разкрива ново проучване, поръчано от Progress.

Според него пазарът на IoT в момента е насочен предимно към умните домове, преносимите устройства и спорта, но в бъдеще на преден план ще излязат здравеопазването, автомобилната индустрия и умните градове, посочват от Telerik, която е част от Progress.

Очакванията на разработчиците са, че процентът на приложенията, генериращи приходи, ще се увеличи до 80 до 2018 г., показва проучването, което е проведено през януари и февруари тази година. То обхваща отговорите на 675 разработчици на приложения в САЩ, Германия, Великобритания, Швеция, Индия, Холандия и Франция.

45% от респондентите разработват приложения в областта на Интернет на нещата. Най-голям брой приложения създават програмистите в САЩ (58 на сто), а след тях се нареждат Холандия (50%) и Германия (43%).

На въпрос кои индустрии са ключови за разработването на IoT приложения, 19% от участниците в проучването посочват умните домове, 13% - преносимите устройства, 11% - автомобилите, а други 11% - спорта и фитнеса. Според тях тези индустрии носят и най-много приходи от разработката на приложения. На последно място в списъка се оказва публичният сектор само с 4%.

Очаква се индустриите, които през следващите 3-5 години ще започнат да генерират най-високи приходи, да бъдат здравеопазването (14%), умните градове (13%) и автомобилите (12%). Публичният сектор също ще отбележи напредък и ще настигне днешния пазар на преносими технологии (8%).

29% от разботчиците твърдят, че Android е най-добрата операционна система за създаване на приложения за устройства за Интернет на нещата. На второ място се нарежда Windows с 24%, а на трето – iOS, с 16%.

Най-популярната платформа и език за събиране и интегриране на сървърни данни се оказва Java. Тя е предпочитана от 55 на сто от респондентите. PHP е харесван от 17%, а Node.js – от 12%.

Сигурността и защитата на личните данни, тази от зловредни атаки, общата интеграция и управлението на данни са основните предизвикателства пред пазара на IoT приложенията, разкрива още проучването. Според разработчиците именно това са най-големите пречки пред монетизирането.

77% от анкетираните твърдят, че намират възможностите на Интернет на нещата за вълнуващи, но голяма част усещат, че не разполагат с необходимите технологии, инструменти и умения.

50 на сто от респондентите нямат или не са сигурни дали имат необходимите технологии днес, така че да отговорят на очакванията, свързани с IoT.

45% пък нямат чувството, че разполагат с технологичните инструменти за събиране, анализиране и използване на контекстуални данни от сензорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още