IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2016 - годината на неизпълнените обещания на приложенията за съобщения

Предполагаше се, че това ще е годината, в която приложенията за изпращане на съобщения ще правят нещо повече от това. Дали това се случи?

14:47 | 29.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Предполагаше се, че 2016 ще е годината, в която приложенията за изпращане на съобщения ще правят нещо повече от това. След големи заявки от Facebook, Google и други компании американците трябваше да започнат да използват приложенията за съобщения за много повече неща от просто разговори. Щяха безпроблемно да взаимодействат със света на онлайн компаниите. Щяха да изпращат въпросите си към търсачки и да резервират маси в ресторанти. Щяха да правят много неща, без да се налага да отварят друго приложение.

Дали това се случи, пита Wired.com. От поне година и половина Силициевата долина обещава, че приложенията за съобщения ще трансформират използването на мобилни устройства, създавайки един нов свят. Ник Фокс от Google казва, че промяната ще бъде толкова голяма, колкото придвижването от тромавите сайтове в края на 90-те към интерактивните интернет платформи като Gmail и Google Maps – или дори прехвърлянето от настолни компютри към смартфони. Но голямото обещание тепърва трябва да се превръща в реалност.

Не че най-големите интернет играчи не се опитват. Тази година Google представи Allo – чисто ново приложение за съобщения, свързано с търсачката Google. И Facebook, и Microsoft представиха нови инструменти, с които да позволят на бизнеса по света да създава приложения върху съществуващите приложения за съобщения като Facebook Messenger, Microsoft Skype и Telegram. Facebook казва, че вече над 33 хил. от тези бизнес „ботове“ са налични в Messenger, което ви позволява да правите всичко от резервация на самолетни билети до проследяване на банковата ви сметка. Но само защото можете, не означава, че всъщност искате.

И все пак някои сигнали са положителни в тази насока. Според едно изследване сред девет страни 76% от потребителите казват, че са комуникирали с компании чрез стандартни съобщения по мобилни телефони, а 65% казват, че са направили това през приложения като Messenger и Skype. Според Стан Чудновски, вицепрезидентът на Facebook за Messenger, хората обменят около 1 млрд. съобщения с компании всеки месец в приложението, а малка група потребители правят това „постоянно“. Това показва, коментира той, че същото поведение ще се разпространи сред много по-голяма част от населението. Днес обаче съобщенията трудно могат да бъдат определени като стандартно средство за взаимодействие с компаниите – а това е далече от кардиналната промяна, която 2016 г. трябваше да донесе.

Китайският прецедент

Тази широка визия за приложенията за съобщения не идва просто така. В Китай потребителите се обръщат към популярното приложение за съобщения WeChat не само за да чатят. Те го използват, за да четат новини, да гледат видеа, да поръчват таксита или храна и да купуват билети за кино.

Дигиталната среда, която лежи зад WeChat, обаче е доста различна от тази в САЩ, където хората вече правят всичко това чрез отделни смартфон приложения. „В Китай няма Google Play Store. Имаш няколко конкуриращи се магазини за приложения“, казва Лукенс Ортвайн, който следи растежа на WeChat за Tencent – китайския интернет гигант, собственик на услугата. „Затова WeChat може да стане по-доверен бранд от всеки магазин за приложения“.

В същото време, казва той, Силициевата долина възприема WeChat като приложение, което просто прихваща услуги. „Може да си резервираш самолетни билети. Може да си повикаш такси. Но това никога не са били убийствените приложения. Става въпрос за приложение, свързано с всякакво съдържание“, казва той. С други думи при WeChat става въпрос по-скоро за употребата на информация, отколкото за изпълнението на задачи.

Ортвайн също вярва, че и други приложения за съобщения могат да заемат ролята на WeChat в Китай и може би дори да я задминат, тъй като хората вече прекарват много време в тези приложения и те вече са обвързани с живота им.

В изчакване на чатботове

Услугата, която е най-добре позиционирана да реализира този идеал, е WhatsApp, която вече е основно средство на комуникация в много части от света. Въпреки това, 11 месеца след като обяви, че се придвижва към бизнес съобщенията, WhatsApp все още не е представила инструменти, които да позволят на компаниите да надграждат услугата.

Междувременно Faceboook и Microsoft представиха подобни инструменти, за да насърчат идеята за „чатботове“ - парченца код, които ви позволяват да взаимодействате с компании на английски. Но както тези компании признават, идеята за чатботове е далече от реално изпълнение на обещанието. Онлайн услугите все още не могат надеждно да разбират и да отговорят на естествения език. Въпреки това водещите лаборатории за изкуствен интелект се опитват да превърнат това в реалност, като прилагат същите т.нар. техники за дълбоко машинно обучениекоито са се доказали, че са ефективни при разпознаване на образи или текст.

Най-добрите действащи чатботове днес все още работят простичко. Те се фокусират върху една задача, а не върху много – само върху самолетни резервации или онлайн банкиране.

Въпреки това този ограничен пакет от способности означават, че тези ботове не са много полезни. Те са интригуващи, но и досадни. Може да се опитате да ги ползвате за забавление, но вероятно няма да продължите. Засега това резюмира какво са постигнали най-големите, най-умните технологични компании в света в опита си да направят приложенията за съобщения следващото голямо нещо. Един ден то дори може да е велико. Но този ден засега е много далече в бъдещото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още