IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 технологични прогнози, които не се сбъднаха до 2020 г.

Летящи коли, hyperloop амбиции и "супертелефони" са само част от нещата, които така и не видяхме

14:57 | 11.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прогнозирането на бъдещето е трудна задача - дори за хората, които имат по-голяма власт да му влияят. През 2013 г. Джеф Безос заяви, че очаква Amazon.com да започне да доставя пратки с дронове до четири-пет години. Седем години по-късно въпросните дронове на Безос все още са в тестова фаза и тепърва чакат пълни регулаторни одобрения в САЩ.

Подобни корпоративни прогнози са честа практика в технологичната индустрия, а директорите има склонност да избират кръгли години за крайни срокове на технологичните си фантазии. В началото на новата година и новото десетилетие Bloomberg поглежда назад към това какво се случи с някои прогнози до 2020 г.

1. Компютърните чипове почти няма да се нуждаят от енергия

Гордън Мур е известен с прогнозите си за разработката на по-евтини и по-развити компютри. Intel Corp., компанията, на която е съосновател, остана в играта на прогнози след оттеглянето на Мур, със смесени резултати. През 2012 г. Intel прогнозира форма на повсеместно използвана изчислителна мощ, която няма да потребява почти никаква енергия, като това ще се случи до 2020 г. Годината вече чука на вратата, а батериите на телефоните ни все още издържат само по ден преди да ги заредим отново. Най-новият компютърен чип от висок клас на Intel - i9, се нуждае от 165 вата енергия.

2. Девет от всеки десет души над 6-годишна възраст ще притежава мобилен телефон

През 2013 г. Ericsson Mobility прогнозира, че 90% от хората на Земята, които са над 6-годишна възраст, ще притежават мобилен телефон до 2020 г. Това е трудно за измерване, но едно посещение в развиваща се страна подсказва, че дори не сме близо до постигането на това. Компанията за проучвания Statista обяви, че смартфоните са достигнали до 67% от световното население. Едно от постиженията за последното десетилетие е това, че броят на мобилните абонаменти надмина световната популация за първи път, сочат данни на Световната банка. Стастиката е силно изкривена заради хората, които ползват по няколко устройства. Притесненията за потенциалния негативен ефект от видео игрите и социалните мрежи върху децата може да означават, че прогнозата никога може да не се сбъдне. В САЩ вече има национално движение, насърчаващо да се изчаква децата да достигнат 13-годишна възраст преди да имат смартфон.

3. Jet.com ще генерира печалба

Jet.com беше олицетворение на стартъп еднорог преди този термин дори да бъде роден. Марк Лор създаде онлайн търговеца, след като продаде предишната си компания на Amazon. Jet трябваше да предлага по-ниски цени на продукти с абонамент, който беше по-нисък от Primer. За да постигне това, Jet бързо започна да харчи и така се раздели с над 700-те млн. долара, които набра от рискови инвеститори. Критиците заявиха, че стартъпът няма път към рентабилността. В отговор Лор обяви пред Bloomberg TV през 2015 г., че Jet ще генерира печалба до 2020 г. Само година след интервюто Walmart купи Jet за 3,3 млрд. долара. Според Vox Walmart прогнозира загуба от над 1 млрд. долара за тази година за американското си подразделение за онлайн търговия, в момента водено от Лор.

4. Ще бъдат изминати първите 60 мили с hyperloop

През 2013 г. Илон Мъск обяви визията си за новия “пети начин на транспорт”, който ще включва придвижването на хора през подземни тунели със скорост от 800 мили в час. Няколко технологични предприемачи се вслушава в призива на Мъск и започнаха да работят по подобни системи. През 2015 г. един от водещите стартъпи прогнозира, че hyperloop ще може да измине 60 мили, превозвайки хора, до 2020 г. Роб Лойд, по това време главен изпълнителен директор на Hyperloop Technologies, заяви пред Popular Science: “Уверен съм, че това ще се случи”. Е, не се случи. Компанията му, която в момента се казва Virgin Hyperloop One, има 1600 фута тестово трасе в Калифорния и се надява да изгради такова от 22 мили в Саудитска Арабия някой ден.

Последна актуализация: 08:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
mvr0306
преди 4 години
Процесорите се изграждат от кристали, а те имат атомен строеж; т.е. прекъснат строеж. Това означава че не може да се намаляват размерите до безкрайност...очевидно е. Всъщност, повечето "технологични" джаджи вече са почти достигнали максимума на оптимизация, и няма какво принципно ново да се появава вече. Камери, батерии, процесори. Вероятно ще имаме развитие в софтуера и основно искуствения интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Мур е бил доста близко, мобилни процесори на интел, които са с изкл. турбо бууст, консумират около 15W. Просто тук идва момента в който енергията няма толкова значение, колкото скоростта на процесора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още