IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводите в Европа наемат служители с рекорден темп

Ограниченията пред снабдителните вериги повишават производствените разходи и продажните цени

12:54 | 02.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Заводите в еврозоната наемат нови работници с рекорден темп, за да отговорят на постоянно растящите поръчки, предава Bloomberg.

Създадените работни места са били особено силно изразени в Германия и Австрия миналия месец, сочи допитване на HIS Markit сред мениджъри по поръчките. Промишлените производители са продължили да се борят със значителни затруднения пред снабдителните вериги и са прехвърлили растящите разходи върху клиентите. Заводи Заводи

В момент, когато икономиките в света се възстановяват от коронавирусната пандемия, заводите в Европа работят на пълна пара. Компании в Северна Азия също се възползват от растящото глобално търсене, а спад на активността в Югоизточна Азия, която сега е един от най-тежко засегнатите региони в света от COVID-19, служи за напомняне, че кризата може отново да се разгори бързо.

Но доверието в перспективите пред еврозоната е високо. Индекс на нагласите към икономиката е нараснал до най-високото си ниво от поне 1985 г. насам, показва отделно допитване.

Международният валутен фонд повиши прогнозите си за икономиката на еврозоната, като предвижда, че инерцията в четирите най-големи икономики в блока ще се ускори през идните месеци. Европейската централна банка се готви за „силен“ ръст на БВП през настоящото тримесечие, но и предупреди, че ръстът на заразените и ограниченията за доставките може да подкопаят възстановяването.

„Промишлените производители и техните доставчици изпитват затруднения да повишават производството достатъчно бързо, за да отговорят на търсенето, тласкайки цените все по-нагоре. Индикаторите за ограничения пред капацитета продължават да изпращат предупредителни сигнали“, коментира Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit.

Новите поръчки са скочили през юли, предизвиквайки значителен ръст на обемите от работа. Повсеместният недостиг на материали и слабите налични възможности за транспортиране водят до рекордно повишаване на производствените разходи и продажните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още