IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на пазара на труда в САЩ продължава

Броят на заявленията за безработица през миналата седмица са се свили с 4 хиляди

17:46 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявления при безработица, се е понижил през миналата седмица, което сигнализира, че затягането на пазара на труда продължава, въпреки че икономическият растеж в САЩ през първото тримесечие изглежда се забавя, съобщава Ройтерс.

От други данни, публикувани също в четвъртък, става ясно, че цените на вносните стоки се покачват през февруари, като по този начин се засилват очакванията, че инфлацията ще се ускори през тази година. Силният пазар на труда и постоянното нарастване на цените пък ще даде възможност на Федералния резерв да повиши лихвените проценти през следващата седмица. 

Първоначалните заявления за обезщетения при безработица са се понижили с 4 хил. до сезонно-изгладените 226 хил. броя за седмицата, приключваща на 10 март, съобщи Министерство на труда. Броят на заявленията се сви до 210 хил. през седмицата, приключваща на 24 февруари, което беше и най-ниското ниво от декември 1969 г. насам. 

По-малкият брой на заявленията през изминалата седмица е в съответствие с очакванията на анализаторите. Това е 158-та седмица подред, когато заявленията остават под ключовото ниво от 300 хил. Това представлява най-дългият подобен период от 1970 г. насам.

Според Федералния резерв пазарът на труда е близо или малко над пълна заетост, а безработицата е на 17-годишно дъно на равнище от 4,1%.

Междувременно стана ясно, че нарастването на потребителските цени през февруари запазва досегашния си темп, което показва, че инфлацията пълзи към целта на Федералния резерв и вероятно няма да предизвиква нарастване на лихвените проценти с по-бърз темп от очаквaното. 

Липсата на изненадващо повишаване на индекса на потребителските цени в САЩ помага за успокояването на пазара, който беше на ръба на нервите си, след като публикуваните през февруари данни показаха, че заплащането и цените се покачват по-бързо от очакваното. Това накара инвеститорите да разпродават, притежаваните от тях акции заради перспективата Фед да повишава лихвените проценти по-агресивно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още