IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо златото достигна най-високата си стойност от 2013 г. насам?

Търсенето на активи убежища се повишава поради възобновеното напрежение в Близкия изток

15:34 | 06.01.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Златото поскъпна до най-високите си нива от над 6 години, тъй като бързо растящото напрежение в Близкия изток стимулира търсенето на активи убежища, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Към 15:12 ч. българско време цената на златото отчита ръст от 1,69% до 1578,70 долара за тройунция.

От Goldman Sachs Group дори заявиха, че ценният метал предлага по-добра защита от петрола при криза. Паладият пък удължава ръстовете си до нови исторически рекорди.

Ръстовете дойдоха, след като Техеран заяви, че вече няма да спазва никакви ограничения за обогатяването на уран след убийството на генерал Касем Солеймани. В допълнение американският президент Доналд Тръмп заяви, че готов да нанесе удар по Иран в отговор на посегателство срещу американски цели. z z

Положителният тренд при златото е продължение на най-доброто му представяне на годишна база от 2010 г. насам благодарение на фактори като отслабване на долара, по-ниски реални лихвени проценти и търговската война. Има риск напрежението след убийството на Солеймани да ескалира, а това кара инвеститорите да търсят активи убежища.

Въпреки че анализаторите на Goldman предупреждават, че на този етап има много сценарии какво би могло да се случи, от банката смятат, че кюлчетата могат да се окажат по-добър залог от петрола. 

Карло де Каса, стоков експерт в брокерската къща ActivTrades, очаква златното рали да продължи. "По-нататъшни ръстове са вероятни, тъй като пазарът чака евентуални ирански удари и реакцията на американците", казва той пред Handelsblatt. От техническа гледна точка има и индикации, че скоро цената на златото може да счупи границата от 1600 долара за унция.

Междувременно паладият поскъпна с 2.3% до 1588.13 долара за унция, достигайки пореден рекорд, след като и среброто и платината също регистрираха повишение в цената си. 

Повече по темата четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
Максимум "двоен връх". Сега тече 5 от 3 от Вбягство от акции и индекси в "сигурни" "активи"...Не е изключено да има преливане и в битият кон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още