IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Турция започва да разследва JPMorgan?

Турската централна банка беше принудена да обяви, че затяга паричната си политика, за да предотврати поевтиняването на лирата, но това нямаше ефект

17:33 | 24.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Банковият регулатор и този по капиталовите пазари в Турция започнаха отделни разследвания срещу американската финансова компания JPMorgan, след като двама анализатори са препоръчали на инвеститори да се придържат за долара спрямо лирата в деня, когато турската валута е загубила 5% от стойността си, пише Bloomberg.

Банковият регулатор BRSA обяви, че в съдържанието на анализите има „манипулативна и подвеждаща информация“, което е довело до волатилността на пазарите и е ударило репутацията на турските банки, пише турската държавна новинарска агенция Anadolu. Регулаторът по капиталовите пазари започна отделно разследване, но е по същия случай.

Двете разследвания започват почти едновременно, което подсказва за сътрудничество между регулаторите – точно ден след като турската лира отбеляза най-големия си спад от сривът през 2018 г.

За известно време в петък лирата се търгуваше с близо 6.5% по-ниско спрямо долара, което доведе до отстъпление от страна на развиващите се пазари. Турската централна банка беше принудена да обяви, че затяга паричната си политика, за да предотврати поевтиняването на лирата, но тези действия нямаха голям ефект.

Какво препоръчва JPMorgan на инвеститорите вижте в целия материал в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още