IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта във Великобритания се понижава за пръв път от над една година

Експертите от статистическата служба посочват, че трудовият пазари изглежда е изгубил инерция през последните месеци

12:14 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заетостта във Великобритания се понижава за пръв път от над една година през периода от август до ноември, съобщава Bloomberg.

Броят на заетите се понижава с 6 хил. до 31,76 млн. души, показва докладът на Националната статистическа служба. Понижението е наистина скромно, а делът на безработните остава без промяна на ниво 4,8%, но все пак експертите от статистическата служба посочват, че трудовият пазари изглежда е изгубил инерция през последните месеци.

Данните само за октомври показват, че безработицата се повишава от 4,6% през септември до 4,9% през октомври.

През трите месеца безработните се понижават с 16 хил. до 1,62 млн. души, но този спад се компенсира от повишение в дела на неактивните (хора, които не работят, не търсят работа и са нетрудоспособни).

Данните идват ден преди Английската централна банка (АЦБ) да обяви решението си за паричната политика. Очаква се в четвъртък регулаторът да запази лихвения процент без промяна на ниво 0,25%.

Ръстът на възнагражденията се ускорява до 2,6%, което е най-високата стойност от август 2015 г. Така реалното повишение на заплатите вече четвърти пореден месец е 1,7%. Тъй като се очаква инфлацията да се ускори следващата година, реалните повишения може да се свият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още