IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в САЩ продължава да расте и през януари

Заплатите в страната се повишават с най-бързия си темп за последните 8 години

17:17 | 02.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заетостта в САЩ продължава да расте и през януари, като новите работни места извън земеделието са 220 хил. на фона на очаквания за 180 хил, съобщи Министерство на труда, цитирано от tradingeconomics.com. Наемането на работници нараства в строителството, здравеопазването, производството и в заведенията за хранене.

В строителния сектор през първия месец на годината са наети 36 000 души. В здравеопазването заетостта се е увеличила с 21 хил. работни места, а в промишлеността с 15 хиляди.

От последните данни става ясно още, че заплатите са нараснали с най-бързия си темп от повече от 8 години. Безработицата се задържа на ниво от 4,1% за четвърти пореден месец, което е и най-ниското ѝ равнище от 2000 г. 

Увеличаването на заетостта в САЩ идва на фона на очаквано ускоряване на най-голямата икономика в света. Федералният резерв прогнозира ръстът на БВП в САЩ през първото тримесечие на 2018 г. да достигне 5,4%, което ще бъде най-бързото ускоряване на икономиката от началото на периода на възстановяване в средата на 2009 г., пише CNBC.

Прея януари положителен тренд се наблюдава и при потребителското доверие в САЩ, което отчита нарастване до 125,4 пункта и е над очакванията за повишение от 123,1 пункта. Индексът, измерващ текущите настроения на американските потребители, леко се понижава. В същото време индексът за бъдещите потребителски очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца нараства от 100,8 пункта през изминалия месец до 105,5 пункта през този месец.

Позовавайки се на стабилните ръстове в заетостта, разходите на домакинствата и капиталовите инвестиции, Федералният резерв заяви по време на последното си заседание, че очаква икономиката да се разшири с умерен темп, а пазарът на труда да остане стабилен през 2018 г.

Американската икономика набира скорост, а безработицата спадна до 17-годишно дъно, което даде кураж на централните банкери през последните месеци.

Фед повиши три пъти лихвите миналата година и очаква още три увеличения през 2018 г., докато продължава да свива баланса си по предварително изготвен план. Инвеститорите, които като цяло изключваха повишение на лихвените проценти днес, залагат на такова през март, последвано от още две до края на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още