IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавилата се инфлация в Китай увеличи призивите за свиване на лихвения процент

Спадът в производствените и потребителските цени изненада инвеститорите, но разпространението на омикрон продължава да е заплаха пред икономическите перспективи

12:44 | 12.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Lam Yik/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Инфлационният натиск в Китай е отслабнал през декември, давайки възможност на централната банка да намали лихвените проценти, за да омекоти спада в икономиката, докато други големи икономики търсят начини да затегнат паричната политика, пише Bloomberg.

Ръстът на производствените цени се е увеличил до 10,3% на годишна база, което е забавяне спрямо ноемврийското повишение от 12,9%. Увеличението в индекса на потребителските цени е било в размер на 1,5% спрямо ръста от 2,3% през ноември. И двата резултата са под очакванията на икономистите

Изненадващите данни за инфлацията в страната дават още един тласък на призивите към Китайската народна банка да намали основния лихвен процент за пръв път от април 2020 г. Това може да стане още през следващата седмица. Властите смениха своя подход с такъв, подкрепящ растежа, след като спадът на жилищния пазар и възникващите повторно огнища на заразени с коронавирус застрашават икономическите перспективи.

1 1

Източник: Bloomberg

„Вероятността от намаляване на лихвата в първото тримесечие е висока и най-близката възможност [това да се случи] е този месец“, каза ръководителят по макро- и старетегически проучвания в China Renaissance Securities Hong Kong Брус Пан. Покачването на потребителските цени „няма да е проблем през 2022 г.“ и основният измерител, който изключва волатилните разходи за енергия и храна, ще остане приглушен под ниво от 1,5%, смята още Пан.

Според валутния стратег на Scotiabank Ци Гао Китайската народна банка може да намали цената на средносрочните заеми, основния лихвен процент, още през следващата седмица. Той прогнозира понижение между 5-10 базисни пункта от сегашното ниво от 2,95%. Australia & New Zealand Banking Group, Goldman Sachs Group, BNP Paribas и DBS Bank също посочиха възможността от скорошно понижение на лихвата.

"Централната банка може да е спокойна, ако – както и ние очакваме – добави допълнителни стимули в подкрепа на икономиката. Индексът на производствените цени отбеляза спад за втори пореден месец, докато потребителската инфлация се забави под 2%“, каза икономистът за Китай Ерик Джу, цитиран от Bloomberg.

2 2

Източник: Bloomberg

Намаление на лихвата би означавало Китайската народна банка да поеме по различен път от този на Федералния резерв, за който очакванията са да започне да увеличава лихвите в опит да овладее инфлацията. Медианната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, е данните в сряда да покажат, че потребителските цени в САЩ са нараснали със 7% през декември на годишна база.

Разпространението на омикрон варианта на коронавируса в Китай обаче помрачава перспективите пред инфлацията. Китай е най-големият производител и потребител на суровини в света и ако продължават да се появяват огнища на заразата, които да доведат до блокади, то това може да бъде последвано от още проблеми с веригите на доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още