IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За трети пореден месец България е с най-силен спад на търговията на дребно в ЕС

Продажбите на дребно в ЕС и еврозоната не оправдават прогнозите за покачване през юли и също намаляват

14:02 | 03.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Jasper Juinen/Bloomberg</p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

За трети пореден месец България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по годишен спад в търговията на дребно през юли, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Продажбите на дребно в ЕС и еврозоната не оправдават прогнозите за покачване през юли и спадат спрямо юни въпреки премахването на свързаните с COVID-19 ограничения върху икономиките, показват още данните.

Търговията на дребно във България се свива със 17,5% на годишна база през юли, докато общо за ЕС и еврозоната показателят отчита понижение съответно с 0,7% и 0,4%, показват данните. еу еу

Темповете на спад на продажбите на дребно в България се забавят след май, когато беше достигнато най-силно понижение - 20,4% на годишна база, но за стабилно възстановяване не може да се говори.

От Евростат съобщават още, че продажбите на дребно в 19-те държави, споделящи еврото, намаляват с 1,3% на месечна база, докато в ЕС месечното понижение е 0,8%. В България на месечна база търговията на дребно нараства с 0,1% през юли.

Данните показват, че продажбите на храни, напитки и цигари са почти без промяна на месечна база и се увеличават с 1,1% в ЕС и с 1,5% в еврозоната на годишна база. Продажбите на нехранителни продукти намаляват в ЕС и еврозоната съответно с 2,3% и 2,9% на месечна база и отчитат годишни увеличения съответно с 1,5% и 0,5%. Продажбите на текстил, дрехи и обувки спадат с 8,7% и 10,6% през месеца и с 23,7% и 25,8% на годишна база.

Продажбите на бензин, които отчетоха двуцифрени ръстове през май и юни, се повишават с едва 4,6% в ЕС и 4,3% в еврозоната през юли и намаляват съответно с 9,6% и 10,8% на годишна база, въпреки че данните са от разгара на летния сезон. Това означава, че европейците са пътували значително по-малко от обичайното.

Сред държавите членки най-големи месечни спадове в общия обем на търговията на дребно на месечна база са регистрирани в Белгия (-5,1%), Финландия (-2,0%) и Естония (-1,5%). Най-високи увеличения са наблюдавани в Португалия и Румъния (и двете + 3,9%), както и Малта (+ 3,2%).

На годишна база показателят е нараснал най-много в Ирландия (+ 9,1%), Литва (+ 6,8%) и Холандия (+ 6,0%), а при най-големите спадове България е следвана от  Малта (-8,1%) и Люксембург (-6,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още