IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За някои трейдъри строгата политика на централните банки може да се окаже грешка

След три години цикълът ще се обърне, прогнозират от бранша

15:12 | 15.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Според трейдъри строгата парична политика на централните банки от двете страни на Атлантика ще се окаже грешка – принуждавайки регулаторите да режат лихвите, за да спасяват растежа, съобщава Bloomberg.

Докато имена от Wall Street, като бившия главен икономист на Salomon Brothers Хенри Кауфман и ветерана на облигационния пазар Дан Фус, критикуват властите за това, че са оставили инфлацията да се развилнее, на една друга част от пазара се чуват прогнози, че Федералният резерв ще е принуден да обърне политиката си след три години.

Това е тенденция, започнала от Великобритания още преди Английската централна банка (АЦБ) да изненада пазара с първото си увеличение на лихвите (с 0,25%) от три години насам.

Очакванията на пазарите

„С увеличаването на лихвените проценти централните банки се опитват да поправят инфлационен проблем, който не са предизвикали и правейки това може да предизвикат повече вреди, отколкото ползи“, коментира Джеймс Сиърли, стратег на Citigroup Inc. Според него погрешните политики са надвиснали над Фед, също както вече се случи с АЦБ.

Ръководството на Фед сигнализира за предстоящо увеличаване на разходите по кредитиране заради ускоряващата се инфлация

Очакванията на валутните пазари са за шест увеличения от по 25 базисни пункта през следващите две години, преди лихвите да застинат и да поемат надолу през 2025 г. Във Великобритания очакванията са за ръст на основната лихва до 1,35% за 18 месеца, преди да започне нов цикъл на облекчаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още