IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания излиза от третата блокада с ръст на БВП

Всички основни сектори на икономиката отчитат повишаване на производството

11:16 | 13.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Великобритания се възстанови през февруари, след като програмата за масова ваксинация и перспективата за разхлабване на коронавирусните ограничения повишиха потребителските настроения на Острова, съобщи Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,4% след ревизиран спад от 2,2% през януари, съобщи Службата за национална статистика. Всички основни сектори на икономиката отчитат повишаване на производството. Въпреки това икономиката остава със 7,8% по-малка, отколкото е била, преди пандемията да удари Великобритания през февруари 2020 г.

Великобритания излиза от третата си национална блокада с потребители и фирми, които са все по-оптимистични относно бързото възстановяване от най-тежката рецесия от три века. Перспективите зависят от желанието на домакинствата да похарчат около 150 млрд. лири (206 млрд. долара) спестявания, натрупани по време на пандемията.

бвп бвп

Друг правителствен доклад показва, че вредите след Brexit върху търговията със стоки на Великобритания с Европейския съюз са частично възстановени през февруари поради подобрен износ на автомобили и фармацевтични продукти.

Износът на британски стоки за ЕС се е повишил с почти 47% през февруари спрямо месец по-рано, докато вносът от блока се е увеличил със 7,3%. Данните контрастират на резултатите от януари, когато двустранната търговия записа огромен спад.

Секторът на услугите се разширява с 0,2% през месеца, една трета от темпа на растеж, който очакваха икономистите, като търговията на дребно, хотелиерството и ресторантите бяха затворени през месеца. Производството в здравеопазването е спаднало с 2,7% през месеца след поредица от увеличения, свързани с разходите за пандемия.

Строителството се разшири с 1,6%, утроявайки прогнозираното повишение. Индустриалното производство нарасна с 1%, също много по-силно от прогнозите за растеж от 0,5%.

сектори сектори

Някои услуги получиха разрешение да отворят за първи път от почти 100 дни, включително барове и ресторанти, които имат място за клиенти на открито.

Отварянето на магазините за стоки, които не са от първа необходимост, е последната стъпка от плана на премиера Борис Джонсън, който се надява да премахне всички останали мерки до 21 юни. Първата стъпка беше отварянето на училищата на 8 март. Индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit се изкачи до 56,6 пункта през март, надминавайки прогнозите на икономистите и преминавайки над границата от 50 пункта, което показва разширяване за първи път тази година.

Икономистите казват, че Великобритания може да преживее потребителски бум, ако бъдат похарчени дори само част от натрупаните спестявания, а главният икономист на централната банка на Англия вижда риск от нежелана инфлация.

Намаляващите нива на заразени и масовите ваксинации повишиха увереността, че Великобритания може да избегне нова блокада. Повече от 60% от възрастното население вече е получило първата доза ваксина.

Според Bloomberg Economics икономиката може да се свие само с 2,2% през първото тримесечие, което е около половината от спада, прогнозиран от централната банка през февруари. Връщането до нивото на БВП през втората половина на 2020 г. означава, че продукцията може да надхвърли предпандемичното си ниво до началото на следващата година.

По-доброто от очакваното представяне през четвъртото тримесечие предполага, че потребителите и компаниите са се приспособили по-добре към ограниченията, отколкото през първата вълна на вируса. БВП спадна с повече от 19% през второто тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още