IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутната сделка между САЩ и Китай няма да промени динамиката между долара и юана

Някои икономисти обаче смятат, че евентуално валутно споразумение ще бъде придружено от отмяна на планираното увеличение на американските мита

13:05 | 11.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Валутното споразумение между САЩ и Китай, което се възприема като символ на напредък в търговските преговори между двете най-големи икономики в света, до голяма степен би повторило предишните обещания на Китай, сочат валутните експерти, и то няма да промени връзката долар-юан, която дълго време будеше раздразнение у президента Доналд Тръмп, пише Ройтерс.

Подобна сделка обаче би предоставила на Министерството на финансите на САЩ възможност да изостави недоказаното твърдение, което обяви през август, а именно, че Пекин е "валутен манипулатор", който намалява стойността на юана, за да получи "несправедливо конкурентно предимство в международната търговия.".

Малко е известно за структурата на валутната сделка, за която Търговската камара на САЩ заяви, че американските и китайските преговарящи работят в четвъртък в първите търговски преговори на високо ниво от юли насам. Те обаче се очаква да включват обещание и от двете страни за въздържане от обезценяване на валутите си, за да получат търговско предимство.

Като членове на групата на Г-20, САЩ и Китай се съгласиха с подобно правило още през 2010 г.

По това време за Китай се предполагаше, че умишлено задържа стойността на своята силно управлявана валута, известна още като ренминби. Но тази интервенция се пренасочи основно в подкрепа на стойността на юана след рязката девалвация през 2015 г.

 „По същество не виждам нищо във валутна сделка, което да доведе до значителна промяна в настоящата динамика между юана и долара“, споделя Марк Собел, дългогодишен бивш служител на Министерството на финансите на САЩ и Международния валутен фонд (МВФ).

Майрън Брилиънт, ръководител отдел „Международни въпроси“ към Търговската камара на САЩ, заяви, че една валутна сделка вероятно ще бъде придружена от отмяна на планираното увеличение на американските мита от 25% на 30% за китайски стоки на обща стойност 250 млрд. долара.

Държавен представител на САЩ потвърди, че вероятно валутата ще бъде обсъдена в преговорите, но е твърде рано да се каже дали тази седмица ще бъде постигнат напредък по въпроса. Оптимизмът по отношение на разговорите се повиши след приключването на преговорите от първия ден.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин, главен преговарящ в разговорите с Китай, заедно с търговския представител на САЩ Робърт Лайтайзър, заяви още през февруари, че вицепремиерът на Китай Лю Хъ до голяма степен се е съгласил с валутната тема. Но преговорите за по-широка сделка за прекратяване на търговската война между САЩ и Китай бяха прекъснати през май, оставяйки въпроса нерешен.

През август, след като юанът падна под психологическата граница от 7 юана за долар в отговор на новите американски мита, Министерството на финансите на САЩ обяви Китай за валутен манипулатор за първи път от 25 години, последвайки редица гневни туитове на Доналд Тръмп.

МВФ не беше съгласен с определението, като се аргументира, че стойността на юана е в съответствие нарушените търговски фундаменти на Китай. Пекин всъщност е изразходвал част от резервите си, за да подкрепи стойността на юана, а не да го натиска, за да намали износа, посочват от организацията.

Есвар Прасад, бивш ръководител на китайския отдел на МВФ, смята, че сега е подходящо време и двете страни да се споразумеят за необходимостта от поддържане на стабилна съотношение долар-юан, въпреки че това противоречи на дългогодишните твърдения на САЩ, че Китай позволява на валутата да плава свободно.

Ако стане така, Вашингтон ще получи уверение, че девалвацията на юана няма да подкопае американските мита, докато Китай ще намали риска от изтичане на капитал от твърдението, че се опитва да отслаби юана, посочва Прасад.

Споразумението може също така да позволи на Министерството на финансите на САЩ да обяви, че проблемът с манипулирането на юана е бил разрешен.

Манучин заяви, че разпоредбите за валутата в новото споразумение между САЩ, Мексико и Канада представляват модел за бъдещи търговски сделки, въпреки че те не са повторени в наскоро подписана ограничена търговска сделка с Япония.

 „Ако Китай започне да публикува данни за интервенцията и е по-прозрачен относно валутните си практики, това определено ще бъде напредък“, смята Марк Собел, добавяйки, че Китай вече публикува данни за резервите, които показват, че не се страната не се е намесвала, за да понижава стойността на юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още