IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В съответствия с очакванията Китай запази основната си лихва непроменена

Основният лихвен процент по едногодишните заеми остана на ниво от 3,85%, докато този по петгодишните кредити бе запазен при 4,65%

10:05 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китайската народна банка (КНБ) запази основната си лихва по корпоративните и потребителските кредити непроменена, за четвъртия пореден месец на заседанието си в четвъртък. Този ход беше в съответствие с очакванията на анализаторите, информира Ройтерс.

Основният лихвен процент по едногодишните заеми остана на ниво от 3,85%, докато този по петгодишните кредити бе запазен при 4,65%.

Двадесет и осем инвеститори и анализатори от 31 участници в бързото проучване, проведено от Ройтерс тази седмица, не прогнозираха промяна в нито един от двата процента.

Обявеното днес решение беше взето, след като Китайската народна банка вкара повече свежа ликвидност през инструмента си за средносрочно кредитно в понеделник, като запази разходите за заеми непроменени за четвърти пореден месец.

Средносрочното кредитиране, един от основните инструменти на КНБ за управление на дългосрочната ликвидност в банковата система, служи като ръководство за основните лихвени проценти.

В своя доклад за паричната политика, публикуван по-рано този месец, КНБ заяви, че разходите за кредитиране в реалната икономика са значително по-ниски и че размерът на спада е по-голям от съкращаването на лихвения процент. Лихвата по едногодишното кредитиране бе понижена с 20 базисни пункта през второто тримесечие.

Данните за активността през юли, публикувани през миналата седмица, също предполагат, че икономическото възстановяване на Китай продължава, но може да е загубило известна инерция, тъй като продажбите на дребно продължават да се свиват.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още