IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускорението на инфлацията в САЩ прекъсва 5-месечната серия със слаби данни

Стойностите може да успокоят някои опасения, че като цяло ръстът на потребителските цени в САЩ се забавя

16:17 | 14.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в САЩ изглежда се връща към стабилен ритъм в посока постигане на целта от 2%. Ръстът на потребителските цени се ускорява от 0,1% на месечна база през юли до 0,4% през август. На годишна база повишението възлиза на 1,9%, като и двете стойности са с 0,1 процентен пункт над очакванията, посочва Bloomberg.

Базисната инфлация, която изключва хранителните продукти и горивата се ускорява от 0,1% до 0,2% на месечна база. На годишна база стойността остава стабилна на ниво 1,7%. 

Ускорението на базисната инфлация на месечна база прекъсва петмесечната серия с по-слаби от очакваното данни и може да успокои някои опасения, че като цяло ръстът на потребителските цени в САЩ се забавя. Все пак ще са нужни още данни, за да се определи дали повишението е устойчиво.

Цените на енергията растат с най-бърз темп от януари насам (2,8% на месечна база) и отчасти отразяват ефектите от урагана Харви, тъй като той връхлетя САЩ в края на август.

Ако данните за инфлацията продължат да се подобряват, ще нараснат и шансовете Фед да повиши лихвите през декември. Следващото заседание на централната банка е на 20 септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още