IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на ЯЦБ: Фискалните и паричните стимули работят по-добре заедно

Харухуко Курода заяви, че комбинация от фискални и парични стимули ще даде по-голям тласък на икономиката, отколкото предприемането на различни фискални и парични политики поотделно

12:20 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Управителят на Централната банка на Япония Харухуко Курода заяви, че комбинация от фискални и парични стимули ще даде по-голям тласък на икономиката, отколкото предприемането на различни фискални и парични политики поотделно. Това сигнализира, че правителството може да играе по-голяма роля за подпомагане на икономическия растеж на азиатската страна, съобщава Ройтерс.

Но Курода добави, че централната банка няма да синхронизира действията си с решението на правителството да увеличи разходите, подчертавайки, че запазването на настоящите свръхниски лихви само ще увеличи ефекта от фискалната политика.

„Ако правителството отчете необходимостта от използване на фискална политика (за подпомагане на растежа), комбинация от фискална и парична политика би имала по-голямо въздействие от разгръщане на фискални и парични стъпки поотделно“, каза той пред журналисти във вторник и добави: „Това не означава, че имаме конкретен план да предприемем стъпки свързани с паричната политика в съчетание с по-големи държавни разходи“.

Някои японски законодатели призовават за по-големи фискални разходи в случай, че повишаването на данъка върху продажбите през октомври тласне страната в рецесия.

От своя страна, Японската централна банка възнамерява да поддържа краткосрочните лихви на ниво от минус 0,1%, а доходността по 10-годишните облигации - около 0%.

През последните седмици банката не направи промени в политиката си, но бордът промени прогнозите си, като каза, че ще поддържа свръхниски лихви или дори ще ги намали още толкова, колкото е необходимо, за да бъдат възпрени задграничните рискове.

Курода неведнъж е казвал, че ако централната банка предприеме още облекчения, тя ще се стреми да намали разходите по краткосрочните и средносрочните заеми, без да причинява по-осезаем спад на дългосрочната доходност.

„Ако правителството емитира 50-годишни държавни облигации или поне 20-, 30- и 40-годишни облигации, това би могло да предотврати прекомерно спадане на възвращаемостта по свръх дългите заеми“, каза той.

Куруда заяви, че се очаква глобалният растеж да се възобнови до средата на следващата година, около шест месеца по-късно от първоначалната прогноза на банката.

Но управителят на ЯЦБ поддържа оптимистичния си възглед за икономиката на Япония, заявявайки, че страната ще поддържа умерен икономически ръст, стабилните капиталови разходи и стегнат пазар на труда - фактори, които съвкупно ще помогнат на домакинствата да преодолеят неудобствата, създадени от увеличението на данъка върху продажбите през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още