IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS: Щатският долар се насочва към разочароваща 2018 г. спрямо еврото

Повишението на лихвите обикновено е от полза за долара, тъй като се покачва и интересът към американски активи в очакване на по-висока доходност

22:05 | 21.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатският долар се насочва към разочароваща 2018 г. спрямо еврото, въпреки че Федералният резерв на САЩ продължава цикъла повишения на лихвените проценти, смятат форекс експертите от швейцарската банка UBS, цитирани от CNBC.

Повишението на лихвите обикновено е от полза за долара, тъй като се покачва и интересът към американски активи в очакване на по-висока доходност. Според UBS обаче еврото ще е по-силно. От началото на тази година единната валута е поскъпнала с 11,5% спрямо долара.

„От значение за долара не е таймингът на следващото повишение, а доколко Фед ще затяга паричната политика този цикъл. А пазарите вече очакват значително затягане“, коментират стратезите от банката.

Според UBS еврото остава евтино в сравнение с долара, а силният ръст може да стане катализатор на поскъпване. Единната валута поскъпна спрямо зелените пари тази година именно заради подобрените икономически данни в еврозоната и централна банка, която започва да свива мащабната си програма за изкупуване на активи.

През 2018 г. от UBS очакват доларът да се представи добре спрямо канадския долар и японската йена. Перспективите пред канадската инфлация остават слаби, а в Япония се очаква запазване на статуквото в паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още