IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация се ускори леко през януари

Минималното повишение е регистрирано на фона на по-значителен ръст в цените на хранителните стоки

10:25 | 04.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската инфлация остава относително стабилна, като през януари отбелязва леко ускорение до 20,35% на годишна основа, съобщава Турският статистически институт. Това е над пазарните очаквания за 20,29%, като за предходния месец стойността й бе на ниво от 20,3%.

Най-голямо годишно повишение от 31% се наблюдава при хранителните стоки и безалкохолните напитки – то е и най-значителното от поне 2004 г. насам, съобщава Bloomberg.

Недостигът на продукция след наводнения в Анталия допълнително допринесоха за повишаването на цените, след като през лятото турската лира загуби значителна част от стойността си.

Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на стоки като енергия, хранителни продукти, цигари и злато, се забавя до 19,02% през януари от 19,53% месец по-рано.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви миналия месец, че цените на електроенергията и газта за потребителите ще бъдат намалени с 10% от януари. Анкара също така удължи и срока, в който в сила е понижаването на някои потребителски данъци и данък „Добавена стойност“ – основно за жилищата, бялата техника, мебелите и автомобилите, с още три месеца след изтичането му на 31 декември.

Годишната инфлация в сектора на храните е била поне 20% от юни насам.

Според основния сценарий на Турската централна банка инфлацията в страната ще завърши годината на ниво от 14,6%, което представлява забавяне спрямо предходните прогнози за 15,2%. Гуверньорът Мерат Четинкая заяви по-рано, че ръководството на банката ще продължи да поддържа необходимите нива на парична строгост, за да бъде постигната „едноцифрена инфлация в най-кратко възможно време“.

По-рано през януари от централната банка обявиха, че основният лихвен процент в страната остава без промяна на ниво от 24%.

Според банкерите тенденцията на ребалансиране в икономиката е станала по-забележима, външното търсене е запазило силата си, докато забавянето в икономическата активност продължава отчасти заради затегнатата парична политика.

От Турската централна банка също така посочиха, че очакват балансът по текущата сметка да запази тенденцията си на подобряване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още