IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция понижи основната лихва за девети път за по-малко от година

Комитетът по паричната политика намали референтната лихва от 8,75% до 8,25%,

16:20 | 21.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Miguel Angel Sanchez/Bloomberg</p>

Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg

Централната банка на Турция намали основния си лихвен процент за девети път за по-малко от година. Комитетът по паричната политика, ръководен от гуверньора Мурат Уйсал, понижи референтната си лихва от 8,75% до 8,25%, информира Bloomberg,  позовавайки се на изявление от централната банка. Комитетът определи решението си като „умерено съкращение".

„Въпреки че потребителската инфлация може да последва малко по-висок курс в краткосрочен план поради сезонните и пандемичните ефекти върху цените на храните, дезинфлационните ефекти, предизвикани от търсенето, ще се усещат по-силно през втората половина на годината“, прогнозираха от централната банка.

Повишавайки защитата на лирата, властите отвориха пътя за по-ниски разходи по заемите. Това е и част от стратегията на правителството да поддържат потока от ликвидност към потребителите и бизнеса, докато се опитва да смекчи икономическия спад от пандемията от коронавирус. Най-новото намаление отвежда реалният лихвен процент дълбоко на отрицателна територия до 2,69% - едно от най-ниските нива в света.

Въпреки че перспективата за все по-губеща парична политика заплашва да отслаби лирата, трейдърите казват, че заемането на позиции срещу турската валута се е превърнало в риск за чуждестранните инвеститори, които обикновено представляват по-голямата част от активността на този пазар.

Чуждестранните инвеститори съставляват малко под една трета от всички сделки с лири, сключени с местни кредитори през последните 30 търговски дни до 11-и май, показват данните на централната банка. Това е най-ниският дял на чуждестранни инвестиции за последното  десетилетие. Показателят отчита спад с 65% от нивото си през 2018 г. Междувременно за същия отчетен период търговията между турски заемодатели съставлява рекордните 37% от пазара.

По-рано този месец банковият регулатор за кратко забрани местните кредитори да търгуват с лири с Citigroup Inc., UBS Group AG и BNP Paribas SA. Въпреки че забраната беше отменена в рамките на дни, BNP спря да предлага нови сделки с лира на клиентите в своя чуждестранен брокерски отдел, споделят хора, запознати с въпроса.

"Лирата ни изненадва през последните дни", каза Финикс Кален, стратег в Societe Generale SA, тъй като турската валута в момента се намира на най-високото си ниво за последния месец макар и с 12,4% по-ниско, отколкото в началото на годината. „Тази подчертана устойчивост може да се дължи на продължителни валутни интервенции чрез държавни банки, регулаторни интервенции, които увеличават риска от спекулативни къси позиции на лири и спекулации, че Турция може да е близо до осигуряването на суап линия“, каза той. т т

В сряда турската централна банка обяви, че утроява лимита на съществуващия договор за валутен суап с Катар до 15 милиарда долара.

Турция намали своите буфери в чуждестранна валута, за да подкрепи лирата през тази година и намирането на източник на средства става все по-неотложно, след като резервите на централната банка намаляха със 17 милиарда долара от началото на годината до 89,2 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още