IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция намали данъка върху покупките на чуждестранни валута

Това е поредният ход на страната за нормализиране на лирата

15:20 | 30.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Турция намали данъка върху покупките на чуждестранна валута. Това е поредният ход на централната банка за облекчаване на пазарните ограничения, които повлияха негативно на  настроенията на инвеститорите и не успяха да ограничат спада на лирата.

Данъкът върху покупките на дребно на чуждестранна валута и злато бе намален от 1% на 0,2% според президентски указ, публикуван в официалния вестник на страната в сряда. Налогът бе въведен отново през 2019 г. за увеличаване на бюджетните приходи и бе повишен по-рано тази година на фона на пандемията от Covid-19, припомня Bloomberg.

Правителството също така намали данъка при източника върху нови или подновени депозити в лири за остатъка от тази година, като по този начин цели да насърчи спестяванията в местната валута.

Постановленията от сряда отменят част от ограниченията за търговия с валутата, които породиха опасения сред инвеститорите, че правителството поема по-голяма роля в управлението на пазара. Турската лира поевтиня с 12% през второто полугодие до рекордно ниски нива спрямо щатския долар, което я прави най-лошо представящата се валута на развиващ се пазар.

Вложенията на местните жители в чуждестранна валута възлизат на 218,1 милиарда щатски долара, близо до рекордно високо ниво, показват последните данни на централната банка. т т

„Трябва да разглеждаме тези мерки в общ план“, каза Кристиан Маджо, ръководител на стратегията за развиващите се пазари в TD Securities. „Турската централна банка и правителство се провалиха в опита си да контролират лирата чрез нетрадиционни мерки и ограничения. Сега те се отказват от много от тях", коментира той.

Миналата седмица централната банка неочаквано увеличи своя сконтов лихвен процент с 200 базисни пункта до 10,25%, а банковият регулатор увеличи суап лимитите за търговия с лири за банките. Тези мерки бяха последвани от намаляване на формулата на съотношението на активите, която беше въведена по-рано тази година за стимулиране на кредитирането.

Според Маджо последните ходове на властите в Турция не трябва автоматично да се тълкуват „като вдигане на бялото знаме за неконвенционални мерки и връщане към пътя на традиционната парична политика“.

„Централната банка и правителството са влошили репутацията си на пазара толкова много, че нормализирането ще отнеме нещо повече от един правилен ход“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още