IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли инвеститорите в криптовалути да пазят зорко телефонните си номера?

Хакерите използват информацията, за да откраднат криптовалута на стойност милиони долари

09:15 | 20.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Снимка:Ройтерс

Хакерите имат метод за кражба на профила на мобилния телефон и в някои случаи го използват, за да придобият незаконно криптовалута на стойност милиони долари, съобщава телевизия CNBC.

Сценарият е познат. Забравяте паролата си за даден уебсайт или се вписвате от нов компютър, след което достъпът до профила ви е отказан. Уебсайтът или банката ви изпращат съобщение, за да потвърдите самоличността си. Но човекът, който го получава, би могло да бъде хакер.

Престъпниците използват метод, известен като “размяна на СИМ-карта”, чрез който получават достъп до профила на мобилния телефон, като мамят мобилните оператори и в някои случаи задигат милиони долари. 

“При онлайн банкирането, ако някой проникне в профила ти, има начини да си върнеш парите“, каза Кайл Самани, управляващ партньор в Multicoin Capital. „При криптовалутите, ако хакерите получат достъп до твоите данни за личен достъп, те притежават парите ти и си прецакан”.

През миналата седмица мъж от Калифорния заведе дело срещу мобилния си оператор AT&T за 224 млн.  долара, след като престъпници използваха метода, за да откраднат 24 милиона долара от борса за търговия на криптовалута. Ищецът Майкъл Терпин обвинява AT&T в престъпно нехайство и оприличи ситуацията с това “хотел да даде на крадец с фалшива лична карта ключ от стаята и от сейфа с бижута на законния собственик”.

Терпин съвсем не е единственият потърпевш от хакване. Общите загуби на хора от криптовалута достигнаха 1,6 млрд. долара до края на юни.

За да могат да пресекат тревожната тенденция, експерти по киберсигурност съветват инвеститорите да пазят телефонните си номера със същата бдителност, с която пазят и номера на социалната си осигуровка.

Още подобни новини четете в Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още