IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на растеж на производствените цени в Япония се е забавил през май

Скорошното поевтиняване на японската йена и устойчивото поскъпване на петрола предполагат, че възходящият инфлационен натиск ще продължи да се усилва

10:33 | 10.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производствената инфлация в Япония е забавила своето ускоряване през май, след като държавните субсидии спомогнаха да се ограничи ръстът на цената на енергоносителите - фактор, който ще спомогне да се смекчи и инфлационният натиск върху потребителите, пише Bloomberg.

Япония Япония

Производствените цени в страната са нараснали с 9,1% на годишна база през май, забавяйки темпа си на растеж спрямо ревизираните 9,8%, отчетени през април. Резултатът през април маркира най-бързия растеж от декември 1980 г.

На месечна база цените са останали без промяна, с което са отбелязали нулево увеличение за пръв път от 18 месеца.

Кабинетът на премира Фумио Кишида увеличи субсидиите за горива с поредица от мерки, обявени в края на април, с цел да бъде намален инфлационният натиск преди предстоящите през юли избори.

Въпреки че забавилият се темп на растеж на производствените цени показва, че мерките имат своето въздействие, скорошното поевтиняване на йената и продължаващото поскъпване на суровия петрол предполагат, че възходящият натиск ще продължи да се усилва.

Колкото по-дълго продължи поскъпването на тези цени, толкова по-трудно ще е за компаниите да покриват разходите си, без да ги прехвърлят върху потребителите.

Японската централна банка (ЯЦБ) следи отблизо как се движат цените и какво е влиянието им върху потребителската инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още