IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тежък август за развиващите се пазари заради разрастващите се валутни кризи

Индексът, следят доходността на валутите от развиващите се пазари, е в най-дългата си негативна серия от септември 2015 г.

20:57 | 31.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Развиващите се пазари са напът да изпратят един от тежките си месеци в историята, след като обезценяването на местните валути в Аржентина и Турция предизвикаха опасения, че кризите могат да се разрастнат извън териториите на двете държави. Всичко това се случва на фона на ескалиращото напрежение на търговския фронт между САЩ и Китай, отбелязва Bloomberg.

Индексът MSCI EM, проследяващ доходността на валутите от развиващите се пазари, се е понижил с 2,2% през август, като това е петата му подред месечна загуба и най-дългата негативна серия от септември 2015 г. 

Южноафриканският ранд ще изпрати най-лошият си август, докато турската лира се повиши в петък, след като страната увеличи данъка върху депозитите в чужда валута. В Азия индонезийската рупия се е понижила до най-ниските си стойности от 1998 г. насам, а индийската рупия е на историческо дъно, записвайки през август най-големият си месечен спад от три години насам.

Много инвеститори и инвестиционни компании, включително BlackRock Inc. и Pacific Investment Management Co., разглеждат спада на нововъзникващите пазари като възможност за натрупване на ценни книжа, които на по-късен етап да им дадат възможност да се възползват от по-добри темпове на растеж.

На развиващите се пазари, последната лоша новина дойде от Аржентина, където песото падна до рекордно ниско равнищи, което доведе до решение основния лихвен процент в страната да бъде повишен до 60%.

В Турция пък съобщението, че заместни-говерньорът на централната банка възнамерява да подаде оставка, потопи лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още