IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на мъдреците: Германската икономика ще се свие с между 2,8% и 5,4%

Прогнозите на Съвета на икономическите експерти предвиждат възстановяване на най-силната европейска икономика през 2021 г. в диапазона 3,7-4,9%

15:06 | 30.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус превърна рецесията в най-голямата икономика в Европа в неизбежна реалност през първата половина на тази година, съобщи германският Съвет на икономическите експерти (икономическите мъдреци) в понеделник, като прогнозира, че производството в страната може да се свие с до 5,4% през тази година, съобщава Ройтерс.

Германия е подложена на национално блокиране, след като броят на заразените с коронавирус надхвърли 57 000 заразени, а смъртните случаи достигнаха 455. 

През миналата седмица парламентът прекрати конституционно налаганата дългова спирачка на страната, като одобри мащабен пакет от стимули на стойност над 750 млрд. евро, за да помогне за овладяване на икономическия спад.

Съветът от икономисти, който помага на правителството, заяви, че основният му сценарий - при който икономическата ситуация ще се нормализира през лятото - е икономиката да се свие с 2.8% през тази година, преди потенциално да нарасне с 3.7% през следващата година.

Германия няма да облекчи мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса преди 20 април, заяви началникът на щаба на канцлера Ангела Меркел пред германски вестник през уикенда.

Икономическите съветници посочиха, че една по-изразената V-образна крива на рецесия с мащабно спиране на производството или по-продължители мерки може да доведе до свиване на икономиката с 5,4% през тази година, преди тя да нарасне с 4,9% през 2021 г.

Икономистите обикновено определят рецесията като две последователни тримесечие на отрицателен растеж.

Други експерти са по-песимистични, а през миналата седмица Германският икономически институт (IW) заяви, че при най-лошия сценарий германската икономика може да се свие с 10% през тази година заради коронавируса, ако блокирането продължи до края на юни.

Почти всяка пета германска компания е изправена пред риск от несъстоятелност, показа проучване на търговската камара DIHK, очертавайки тежкия път, който предстои на най-голямата икономика в Европа, ако коронавирусът се задържи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
Точно тока.....Германия го закъса още миналата година с гигантските глоби от страна на ФАЩ срещу банки и автопроизводители. ДАЙТЕ ДА НЕ СЕ ЛЪЖЕМ - ФАК СЪСИПАХА ЕВРОПА ОТ ГЛОБИ и ИЗЛИСЛЕНИ САНКЦИИ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
shinawatra
преди 4 години
Празни приказки, всеки може да нахвърля някакви проценти, точно както "мъдреците" са го направили, аз казвам между 3% и 6.1%, а някой може да каже и 9:) Немската икономика си влизаше в рецесия и без короната, интерестно колко дълго ще продължи кривата надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още