IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спестяванията на френските домакинства удрят рекорд през второто тримесечие

От друга страна маржовете на печалбата на корпоративния сектор са се понижили до ниво от 1983 г.

14:02 | 28.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Спестяванията на френските домакинства са се увеличили, а печалбата на бизнеса се е понижила през второто тримесечие, след като втората по големина икономика в еврозоната претърпя рекорден спад поради блокадата срещу коронавируса, показаха официалните данни, публикувани в петък.

Една от най-строгите блокади в Европа тласна икономиката на Франция към спад от 13,8% през второто тримесечие, след свиване с 5,9% в периода от януари до март, информира Ройтерс, позовавайки се на данни от агенцията за статистика INSEE, потвърждаващи първоначалните оценки.

Тъй като повечето магазини, кафенета и хотели бяха затворени от средата на март до 11-и май, неизразходваните пари са тласнали процента на спестяванията на домакинствата до рекордните 27,4% от разполагаемия доход, докато потребителските разходи - традиционният двигател на френската икономика – са спаднали с 16,4% през тримесечието.

Междувременно в корпоративния сектор компаниите свидетелстват, че маржовете на печалбата им са се понижили до 26% - най-ниското от края на 1983 г., показват данните на INSEE.

След като повечето фирми успяха да отворят отново през май, активността бързо се повиши, макар че последните данни показват забавяне след първоначалния отскок. Навлизайки в третото тримесечие, потребителските разходи са нараснали с 0,5% на месечна база през юли, забавяйки се в  сравнение с  10,3-процентовият ръст през юни, съобщиха от  INSEE.

Правителството се  фокусира върху план за стимули в размер на 100 милиарда евро- еквивалентът на 4% от БВП, който трябва да бъде представен следващия четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още