IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулациите за успех в преговорите за Brexit тази седмица оскъпяват паунда

Британската валута достигна най-високата си стойност спрямо долара за последния месец

15:58 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Паундът поскъпна до най-високото си ниво от над месец спрямо долара заради спекулациите, че преговорите за Brexit през тази седмица мога да доведат до известен напредък.

Британската валута  преминава през най-дългия си период на повишение в стойността спрямо американските пари от април. Въпреки че Великобритания и Европейският съюз показват малко признаци на отстъпление, вестник Times отчете потенциала за компромиси от Лондон преди крайния срок за удължаване на преходния период за Brexit след тази година.

Това добавя гориво за възстановяването на паунда, след като той спадна през май, когато несигурността около преговорите за Brexit се съчета с набор от лоши икономически данни на фона на коронавирусната пандемия. Облекчаването на блокадите вече подобрява глобалните настроения към по-рисковите активи и оказва натиск върху долара, помагайки за поскъпване на паунда, информира Bloomberg.

„Има малко по-добри шансове за сделка и това може да задържи лирата във възходяща посока през тази седмица“, казва Оливия Алварес Мендес, анализатор на валутния пазар в Monex Europe Ltd.

В понеделник  стойността на паунда се повиши с 1,2% спрямо долара, за да достигне най-високата си стойност от 1-и май. Към 15:30 ч. българско време във вторник паундът се разменя за 1,25 долара и 1,12 евро. в в

Но все още има потенциал за поевтиняване в следващите дни. Търговците ще гледат към следващата среща на върха на ЕС по-късно този месец, когато държавните ръководители ще оценят напредъка на преговорите, както и признаците за икономическо възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още