IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулации костваха 1,5 млрд. долара на хедж фонда Alphadyne

Загубата показва как дори професионалистите бяха хванати неподготвени от ралито на американските облигации през последните четири месеца

22:15 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Поредицата от несполучливи залози за повишаване на лихвите струва скъпо на Alphadyne Asset Management. Американският хеджфонд, известен със своята стратегия за макротърговия за 12 милиарда долара, стана жертва на така наречения Short Squeeze на световния пазар на облигации, предава Bloomberg.

При т. нар. Short Squeeze става дума за осезаем скок на цената без фундаментални причини, защото много спекуланти са сгрешили с мнението си за пазара. В отговор тези спекуланти трябва да продадат своите рискови продукти, така че загубите да не излязат извън контрола. 



Твърди се, че инвестиционната компания е изправена пред загуба от около 1,5 милиарда долара, след като резултатите от нейния фонд се сринаха в месеците до юли. Говорител на Alphadyne отказа да коментира темата.

Загубите са най-високите публично известни сред макрохеджфондовете. Макрохеджфондовете могат да залагат на падащи или повишаващи се цени за всички класове активи. За флагмана на компанията, Alphadyne International Fund, резултатите са надолу с около 10%.  

Търговската стратегия на Alphadyne никога не е отчитала загуби, откакто фондът е основан през 2006 г. Макрофондовете като цяло са генерирали средна доходност от 6,8% през първата половина на годината, според данните, събрани от Bloomberg. През юни средното представяне бе увеличение с 0,5%.

Загубите на Alphadyne показват как дори професионалистите бяха хванати неподготвени от ралито на американските облигации през последните четири месеца. На фона на някои от най-високите нива на инфлация в САЩ от десетилетия лихвите паднаха за изненада на много търговци на облигации.

В рамките на един от най-значимите ходове на пазара на облигации кривата на доходност от пет до 30 години се изравни с повече от 25 базисни пункта за три дни през юни. Не е имало толкова рязък спад от високата волатилност, свързана с коронавируса през март 2020 г. Според осведомени източници Alphadyne е разчитал силно на засилваща се крива и бавно е реагирал на обратното развитие.

Точно такова поведение засили ралито на пазара на облигации, особено след като продажбите при търговия с американски облигации бяха много слаби в края на юни/началото на юли, твърдят стратезите от канадската инвестиционна банка TD Securities. Те сами са препоръчвали такива залози на инвеститорите, но сега оттеглят тази препоръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още