IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смяната на турския гуверньор оскъпи лирата

Турската лира поскъпва с над 4% минути след 16 ч. българско време, като се търгува при цена от 8,1435 лири за долар

16:40 | 09.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската лира отбелязва най-голямото си поскъпване спрямо американския долар от две години насам, след като през почивните дни бе сменен управителят на турската централна банка, а финансовият министър подаде оставка.

За момента няма категорична яснота защо президентът Реджеп Ердоган е решил да смени гуверньора на институцията Мурат Уйсал, който самият той назначи на поста миналото лято. Независимо от това новината бе посрещната положително с надеждата, че новият управител ще прилага по-благоприятни за пазарите политики.

Турската лира поскъпна по-рано през дена с до 8% спрямо американския долар. Минути след 16 ч. българско време тя намали ръста до малко над 4%, като се търгува при цена от 8,1435 лири за долар. От своя страна банковият индекс на Истанбулската фондова борса, който проследява представянето на турските кредитори, нараства с над 3%, а доходността по 2-годишните държавни облигации намаля с най-много от шест седмици насам.

Следващата насрочена среща на ръководството на Турската централна банка е за 19 ноември.

В понеделник, в първия си коментар след поемането на поста, новият управител на Турската централна банка Наджи Агбал заяви, че тя ще се намира в режим на преразглеждане на политиките си до следващата среща на нейното ръководство.

Думите му са знак, че централната банка няма да предприеме незабавни действия след неочакваното му назначаване.

Преди срещата на Комисията по парична политика на централната банка за 19 ноември „настоящата ситуация и очакванията ще бъдат разгледани, случващото се ще бъде наблюдавано отблизо, а необходимите политически решения ще бъдат взети на базата на наличните данни и финални оценки“, заяви Агбал в изявление два дни след назначаването му от президента Реджеп Ердоган, цитиран от Bloomberg.

„Ако Агбал не увеличи лихвените проценти, ще се върнем там, където бяхме и няма да е имало смисъл от уволняването на гуверньора”, заяви Тимъти Аш от  BlueBay Asset Management, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Междувременно съдбата на турския финансов министър Берат Албайрак, който е зет на Ердоган, остава неясна.

В изненадващо изявление, публикувано в Instagram профила му късно в неделя, 42-годишният министър заяви, че подава оставка по здравословни причини. До момента обаче турските медии не са съобщили за развитие по темата, а президентът също продължава да не я коментира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още