IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След изборите в Австралия: Бизнес доверието се възстанови, но инерцията се губи

От Австралийската централна банка настояват Морисън и неговите министри да се заемат с политики, които да повишат производителността и жизнения стандарт

09:38 | 11.06.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес доверието в Австралия нарасна през май, след като премиерът на страната Скот Морисън спечели изборите, съобщава Bloomberg. В същото време индексът на бизнес условията се понижи.

Индексът, измерващ бизнес доверието, се повиши със 7 пункта през май спрямо 0 пункта през предходния месец. Това е най-големият ръст, откакто дясноцентристкото правителство е дошло на власт преди почти шест години, сочи проучването на National Australia Bank.

Индексът на бизнес условията, проследяващ наемането на нови служители, продажбите и печалбите, обаче се понижи до 1 пункт спрямо 3 пункта, отчетени месец по-рано.

„Условията за търговия и печалбите са особено слаби“, обясни Алан Остер, главен икономист в банката. Той добави още, че индексът на заетостта все пак частично се е възстановил през миналия месец от предишните си понижения.

Управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу намали основния лихвен процент през миналата седмица за първи път откакто пое ръководството на банката през 2016 г., за да насърчи фирмите да откриват нови работни места и да инвестират в икономиката. А по-добрите данни за бизнес климата очевидно са били подкрепени от победата на премиера Морисън на 18 май, докато проучването сред фирмите е било направено в периода 14-24 май.

„Бизнес условията в момента са под средното ниво и ключовото послание от изследването е, че частният сектор продължава да губи инерция“, заяви Алан Остър. Според него търговията на дребно е в рецесия, като слабо остава и производството.

Икономиката на Австралия се разрасна през първите три месеца на годината с най-бавния си темп на годишна база от десетилетие, като инфлацията също остана заглушена. Растежът почти изцяло се подкрепя от правителствените разходи и от Австралийската централна банка настояват Морисън и неговите министри да се заемат с политики, които да повишат производителността и жизнения стандарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още