IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите производствени данни за Германия понижиха бизнес очакванията до рекордно дъно

Ако ситуацията продължава да се влошава, е напълно възможно в началото на 2020 г. Берлин да наложи по-големи икономически стимули, смята президентът на института Ifo

12:23 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германските предприятия подадоха смесени сигнали относно икономиката на страната във вторник, само ден, след като бяха публикувани производствените данни, които регистрират все по-сериозен спад, съобщава Bloomberg.

Основният показател за бизнес настроението на Института икономически проучвания Ifo нарасна малко повече от очакваното през септември, като записа първия си ръст от шест месеца. Въпреки това, като цяло увеличението се дължи на погледа върху настоящата ситуация, а очакванията продължават да се помрачават, понижавайки се до най-ниското ниво от десетилетие. 

Налице е и рязко разминаване между секторите, като индустрията става все по-мрачна, докато фирмите за услуги гледат все по-оптимистично. 

„Възприятието всъщност не е свързано с това, че сме в сериозен цялостен спад, който може да доведе до масивна рецесия, така че предполагам, че правителството чака“, заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст пред Bloomberg. „Ако ситуацията продължава да се влошава, бих предположил, че някои по-големи стимули ще бъдат наложени в началото на следващата година“, добави още той.

Ориентираната към износа германска икономика изпитва сериозно затруднения, докато глобалното търговско напрежение продължава, като производствената ѝ активност намалява с най-бързите темпове от 2009 г. Икономиката се сви през второто тримесечие и може да го направи отново през третото, като ще постави страната в техническа рецесия.

Проблемите на германската икономика отразяват и положението в еврозоната като цяло. Европейската централна банка (ЕЦБ) засили паричните стимули, като намали основните лихвени проценти под нулата и възроди закупуването на активи през този месец.

Въпреки че икономическият спад се ускорява, правителството не дава индикации, че ще предприеме фискално стимулиране. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че проблемът не е в недостига на пари за инвестиции и са налице достатъчно проекти в процес на разработка. Министърът на финансите Олаф Шолц подчерта, че Германия има възможност да действа в състояние на криза, но засега се придържа към балансиран бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още