IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене на японски коли подпомогна износа на азиатската страна

Износът на автомобили е увеличил търговския излишъка на Япония със САЩ и Европейския съюз

10:19 | 21.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Япония регистрира търговски излишък от 626 млрд. йени, или 5,6 млрд. долара през април. Това сочат обявените днес данни на Министерството на финансите, цитирани от DPA. Този резултат се дължи на силното търсене на японски коли и промишлено оборудване на пазарите извън страната.

Износът е нараснал със 7,8 на сто до 6,8 трлн. йени, което е повече от увеличението с 5,9 на сто на вноса, достигнал 6,2 трлн. йени, сочи предварителният доклад на министерството на финансите. 

Търговският излишък е нараснал с 30,9 на сто на годишна основа въпреки увеличението на вноса на енергия, предава БТА.

По региони търговският излишък на Япония при стокообмена със САЩ е нараснал с 4,7 на сто до 615,7 млрд. йени благодарение на скока на износа на автомобили.

Японските коли са били силно търсени и в ЕС, което е довело до увеличение на търговския излишък на страната с 28-те с 68,8 на сто до 102,9 млрд. Йени.

Япония е намалила дефицита с Китай, който е най-големият й търговски партньор, с 40,2 на сто до 145,8 млрд. йени, тъй като износът на оборудване за производство на дисплеи с течни кристали се е увеличил над два пъти.

Търговският излишък на Япония с цяла Азия е нараснал с 16,6 на сто до 716,3 милиарда йени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още