IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силната търговия с Китай тласна нагоре германския износ през януари

Търговският излишък нарасна до 22,2 млрд. евро, а за година износът за Китай нараства с 3,1%

11:07 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки втората вълна на коронаворусната пандемия германският износ неочаквано се увеличи през януари, подсилен от силната търговия с Китай, маркирайки положително начало на годината за производителите в най-голямата европейска икономика, съобщава Ройтерс.

Сезонно коригираният износ се е увеличил с 1,4% за месец след ревизирано нарастване от 0,4% през декември, съобщи във вторник Федералната статистическа служба. Вносът е спаднал с 4,7%, след като не е показал промяна през предходния месец. Това е деветият пореден месец на ръст за експорта, докато вносът отчете най-голям срив от април 2020 г.

Анкета на Ройтерс отрази очаквания за спад на износа с 1,2% и на вноса с 0,5%. Увеличението на износа с 1,4% през януари далеч надмина дори и най-оптимистичната прогноза.

Търговският излишък нарасна до 22,2 млрд. евро, а за година износът за Китай нараства с 3,1%.

износ износ
След влизането в сила на търговското споразумение за Brexit износът за Великобритания спадна особено рязко с 29 процента. „Външната търговия с Великобритания наистина се срина, вносът дори по-силнo от износа“, казва пред Habdelsblatt икономистът от LBBW Йенс-Оливър Никлаш.

Той гледа на слабото развитие на вноса повече като на "сигнал за тревога за първото тримесечие". „Има граничен контрол, който може да възпрепятства потока на стоки“, обясни Никлаш. "Вероятн по-решаващ бе спадът на потребителското търсене през януари поради липсата на възможности". 

През 2020 г. германският износ спадна с 9,3% до 1205 млрд. евро поради коронарната криза. Тази година има шанс чуждестранният бизнес да се засили. Барометърът за очакванията за износа на индустрията се изкачи до най-високото си ниво от почти две години и половина през февруари, както установи в месечното си проучване сред 2300 компании институтът Ifo. „Добрата икономическа активност в Китай и нарастващото производство в САЩ помагат на германските износители“, каза президентът на Ifo Клеменс Фюст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още