IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка запази лихвите по депозитите отрицателни

Решението се противопоставя на политиките на други централни банки

12:16 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската централна банка запази лихвените проценти отрицателни, заявявайки, че ще се придържа към политиката си, която да подпомогне отслабването на местната валута, съобщава Bloomberg.

От регулатора заявиха, че франкът остава „високо оценен“ спрямо еврото и че текущите политики остават съществено важни. Пазарните очаквания бяха именно за запазване на паричните инструменти, които използва централната банка.

Лихвите по депозитите на търговските банки останаха отрицателни на ниво от -0,75%, като те запазват стойността си от началото на 2015 г.

Докато икономическият растеж в Швейцария и в еврозоната се засилва, то ценовият натиск остава под целевите нива на регулатора и от централната банка не искат да предприемат нищо, което да оскъпи допълнително франка и да подкопае усилията за ускоряване на инфлацията.

Решението на централната банка на Швейцария се противопоставя на много други централни банки. Очакванията са Федералният резерв да повиши лихвените проценти през следващата седмица, а Английската централна банка вече сигнализира за по-бързо затягане на паричната си политика. На този фон и Европейската централна банка наскоро промени политическите си насоки, приближавайки се, макар и с малка стъпка, към изхода на стимулите.

„Ситуацията на валутния пазар все още е крехка и монетарните условия могат да се променят много бързо“, се казва в изявление на Швейцарската централна банка.

Швейцария завърши 2017 г. със стабилен ръст от 0,6% през четвъртото тримесечие, подкрепен от глобалния икономически растеж и по-слабия франк. Местната валута поевтиня с 8% спрямо еврото миналата година, като така подпомогна експортно ориентираните компании.

И все пак има признаци, че инерцията в еврозоната може да загуби част от темпото си, което би се отразило и на Швейцария. Доверието може да бъде подкопано от плановете на САЩ да наложат мита върху вноса на стомана и алуминий, както и от контрамерките, които могат да предприемат други страни.

Очакванията са инфлацията в Швейцария да се ускори през тази година до средни нива от 0,6% и до 0,9% през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още