IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка не промени лихвите, но облекчи банките

SNB дава на банките малко повече свобода на действие по отношение на депозитите

12:13 | 19.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарската централна банка (SNB) оставя ключовите лихви непроменени на рекордно ниските нива от минус 0,75 процента. Въпреки това, като направи техническа промяна, SNB дава на банките в страната малко повече свобода по отношение на депозити, които попадат под отрицателните лихвени проценти.

„Експанзионната парична политика все още е необходима с оглед на последните международни тенденции и перспективите за инфлация в Швейцария", се посочва в оценката на банката. Швейцарският франк също остава с висока оценка. Затова централната банка не промени лихвите.

За решението има редица аргументи. Още през миналата седмица Европейската централна банка повиши лихвените проценти за банките в еврозоната от минус 0,4% на минус 0,5%. Централната банка също така ще подкрепя отслабващата икономика на еврозоната с подновени покупки на облигации.

В сряда Федералният резерв на САЩ също намали лихвите. От друга страна Японската централна банка остави непроменени ставките. Някои икономисти също очакваха швейцарската банка да намали лихвените проценти в резултат на решението на ЕЦБ и ФЕД, но мнозинството не очакваше промени.

Редица представители на силната в страната финансова индустрия предупреждаваха да не се намаляват лихвите. Вече отрицателните лихви ще струват на банките на страната всяка година около два милиарда франка, заяви Херберт Шейд, ръководител на Асоциацията на банкерите. Той говори за „наличието на големи рискове“ за финансовата система. „Ето защо ние от Асоциацията на банкерите задаваме въпроса кога щетите ще са толкова големи, че трябва да се даде изравнителен данък върху отрицателните лихви“. 

Оплакванията на банките изглежда са били чути от централните банкери, защото те променят метода за изчисляването на отрицателните лихви в полза на банковите институции. Те ще продължат да изплащат лихви за частта от депозитите си при централната банка, която надвишава определен размер. Но тази надбавка вече ще се актуализира месечно. „Корекцията означава, че надбавката за банковата система ще се увеличи и отрицателните приходи от лихви към централната банка ще паднат", коментират централните банкери. Новите правила трябва да се прилагат от ноември.

Досега швейцарските банки предават отрицателните лихви само на големи компании и заможни клиенти. По-нататъшно затягане обаче може да засегне дори и малки спестители, коментираха експерти преди лихвеното решение. Изглежда, че темата засега е извън дневния ред.

Но друг проблем остава - силният швейцарски франк. SNB отново нарече валутата „високо оценена" в четвъртък. Швейцарският франк се счита от инвеститорите за сигурно убежище и наскоро отново бе силно търсен с оглед на нарастващата несигурност на пазарите. 

Но поскъпването на швейцарския франк затруднява експортно ориентираната икономика на страната, което затруднява и централната банка при постигането на собствените ѝ цели. Поради това централните банкери многократно се намесваха през последните седмици на валутния пазар, като изливаха нови франкове и по този начин придобиваха чуждестранна валута, като например евро или долари.  В своята оценка на паричната политика SNB за пореден път потвърди готовността си да интервентира на валутния пазар в случай на нужда.

Както се очакваше, централната банка понижи и икономическата си прогноза. За текущата година SNB очаква ръстът на икономиката да е между 0,5 и един процент - в сравнение с 1,5% през юни. Още във вторник швейцарското правителство също понижи икономическата си прогноза. Сега то очаква брутният вътрешен продукт на страната през тази година да нарасне с едва 0,8 процента. Причината за това е и влошаващата се икономическа ситуация в Германия - най-важният експортен партньор на Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още