IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Серия данни от Китай сигнализира за слабо начало на второто тримесечие

Забавя се ръстът на продажбите на дребно, инвестициите във фиксирани активи и индустриалното производство

12:20 | 15.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на продажбите на дребно, инвестициите и индустриалното производство в Китай са отслабнали през април, съобщава Financial Times. Порцията данни вероятно са сигнал за колеблив старт на второто тримесечие въпреки очевидната издръжливост на кредитирането в страната, коментира изданието.

Ръстът на продажбите на дребно се забавя от 10,9% през март до 10,7% на годишна база през април. Стойността все пак е малко над очакванията за 10,6-процентово повишение. Забавянето е най-ясно изразено при големите предприятия, където ръстът се забавя от 10% през март до 9,2% през април.

Онлайн продажбите ускоряват леко ръста си до 25,9%.

За четирите месеца от началото на годината до края на април продажбите на дребно растат с 10,2 на сто спрямо същия период на миналата година.

Инвестициите във фиксирани активи в градовете растат с 8,9% на годишна база, като пак се наблюдава забавяне спрямо март, когато повишението беше 9,2%. Освен това стойността е под очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за 9,1% ръст.

Инвестициите от страна на държавно контролираните компании отчитат възстановяване на ръста до 13,8% от началото на годината до края на април. При частните инвестиции обаче има забавяне от 7,7% до 6,9 на сто.

Комбинацията от тези данни показва, че възстановяването в държавните разходи е за сметка на частните в началото на второто тримесечие.

Забавяне на ръста има и при индустриалното производство в Китай. Ръстът му на годишна база се забавя с 0,9 процентни пункта до 6,5%, което е под очакванията за 7,1-процентово повишение.

Графика: Financial Times

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още