IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в еврозоната остава стабилен и през новата година

Въпреки това анализаторите очакват скоро епидемията от коронавирус да окаже своето влияние

13:29 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gettyimages</em></p>

Снимка: Gettyimages

Компаниите от еврозоната вероятно ще изпитат трудности свързани с епидемията от коронавирус през следващите седмици, след като вече съобщават за забавяне на доставките, понижаване на експортните поръчки и забавяне на растежа на работните места, информира Bloomberg, позовавайки се на изследване на IHS Markit.

Епидемията се разпространи в целия европейски континент и рискува да забави дългоочакваното възстановяване на промишлеността. Въпреки че доставчиците на услуги отдавна подсилват общата икономика на региона, сега те започват да отчита и отслабващо търсене от чужбина.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите в еврозоната е достигнал ниво от 52,6 пункта през февруари. Така общият индекс на мениджърите по поръчките за региона отчита повишение до 51,6 пункта през февруари от 51,3 пункта през януари. eu eu

Подобрение в настроенията в секторите на услугите се забелязват при Франция и Италия. PMI за услугите на Франция се повишава до 52,5 пункта през февруари от 51,1 пункта, отчетени през януари. Въпреки това показателят остава под очакванията за ръст до 52,6 пункта. Общият индекс PMI на Франция отчита ниво от 52 пункта, повишавайки се спрямо отчетените 51,1 пункта през януари.

В Италия индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите нараства от 51,4 пункта през януари до 52,1 пункта през февруари, надвишавайки очакванията на анализаторите. Така общият PMI на страната достига 50,7 пункта през февруари.

От друга страна затруднения изпитват секторите на услугите в Германия и Испания. Испанският PMI за услугите спада от 52,3 пункта през януари до 52,1 пункта през февруари.

Най-голямата европейска икономика отчита ниво на индекса на мениджърите по поръчките PMI за услугите от 52,5 пункта в сравнение с отчетените месец по-рано 54,2 пункта. Общият PMI на страната спада от 51,2 до 50,7 пункта.

Понижение на оптимизма се забелязва и при показанията на доскорошния член на ЕС Великобритания. Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите в страната отчита спад до 53,2 пункта от 53,9 пункта. През февруари общият индекс PMI на Обединеното кралство достига 53 пункта в странене с отчетените месец по- рано 53,3 пункта.

„Има ясни рискове за забавяне и вероятно отслабване на икономиката през март“, казва Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit. „Нараства броят на компаниите, съобщаващи за затруднения в бизнеса поради разпространението на вируса, особено в сектори като хотелиерството, пътуванията, транспорта и туризма, но дори и в области като финансовите услуги“, добави той.

Проучването на IHS Markit, показа, че общата икономика е подкрепена от здрави вътрешни основи. И все пак износът на стоки и услуги намалява с повишен темп поради вируса и дългосрочните забавяния на доставките заплашват бъдещото производство.

Според доклада очакванията на бизнеса са се понижили, а ръстът на новите работни места регистрира най-бавния си темп за последните пет години.

„Икономиката в еврозоната проявява устойчивост на смущенията, възникнали вследствие на коронавируса, но данните сигнализират за предстоящи проблеми“, казва Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още