IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите движи възстановяването на китайската икономическа активност

Компаниите в сектора на промишлеността все още отчитат занижено търсене

11:16 | 31.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската икономическа активност продължи да се възстановява през август, като показателят за сектора на услугите нараства с най-бързия темп от началото на 2018 г., докато разрастването на производствената дейност леко се забави.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите на Китай се е повишил до 55,2 от 54,2 през юли, информира Bloomberg, позовавайки се на данни от Националното статистическо бюро в понеделник. Показателят за активността в сектора на промишлеността се понижи до 51 от 51,1 месец по-рано. Все пак измерителите остават над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. к к

Китайската икономика продължи да се възстановява от срива през първото тримесечие, като ръководените от правителството инвестиции стимулираха търсенето, а отварянето на чуждестранните икономики задвижи експортния сектор. Пострадалите отрасли на услугите се засилват, тъй като правителството облекчава мерките за контрол на вируса, като отново се отварят повече подсектори като кината.

„Очаква се както PMI за производството, така и на услугите да се стабилизират в рамките на територията на разширяването, с възможност за леко ускоряване“, каза Лю Сюечжи, икономист в Bank of Communicationsв Шанхай. „Едва ли централните банкери ще въведат големи стимули през останалата част от годината и не би трябвало. Вместо това те трябва да се съсредоточат върху прилагането на съществуващите политики“, добави той.

По-слабо търсене

Въпреки че търсенето на промишлени стоки се подобрява, като показателят за новите поръчки нараства до 52 пункта, а този за новите поръчки за износ се увеличава до 49,1 пункта, компаниите все още отчитат слабо търсене.

„Възстановяването на търсенето е по-бавно от това на производството и това започва да забавя икономическото възстановяване“, пише в изявление на уебсайта на China Logistics Information Center. „Повече от половината компании все още характеризират липсата на търсене на пазара като основна трудност“ и това ги кара да бъдат предпазливи при допълнително разширяване на производството, се казва в изявлението.

Набор от ранни индикатори предположи, че китайската икономика набра скорост през август, подпомогната от силния индустриален сектор и фондовия пазар, по-доброто доверие на бизнеса и продажбите на жилища и автомобили.

Въпреки това малките компании „все още са изправени пред много трудности в производството и експлоатацията“, включително недостатъчното пазарно търсене и недостиг на капитал, каза Джао Кингхе, икономист от статистическото бюро, в изявление, придружаващо данните. PMI за малките производители продължи да намалява, като спадна до 47,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още