IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитската централна банка: IPO-то на Aramco не оказва влияние върху ликвидността

Регулаторът е готов да инжектира допълнителна ликвидност, ако този показател бъде дестабилизиран, посочва управителят на банката Ахмед ал-Колифей

16:00 | 24.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Саудитска Арабия следи ежедневно банковите показатели и не вижда никакво влияние върху ликвидността от страна на първоначалното публично предлагане (IPO) на държавния петролен гигант Aramco, заяви нейният управител Ахмед ал-Колифей в неделя, цитиран от Ройтерс. 

"Ние наблюдаваме всички показатели ежедневно и ако има някакво намаление на ликвидността, определено ще инжектираме допълнителна ликвидност, но засега ... всичко е сигурно", посочи управителят на регулатора.

Aramco планира да продаде 1,5% от компанията, което потенциално ще ѝ даде пазарна стойност в размер на 1,7 трлн. долара в сделка, която е част от плана на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за диверсификация на саудитската икономиката от петрола.

До този момент IPO-то на Aramco успя да привлече около 73 млрд. рияла (19,5 млрд. долара) от институционални и търговски поръчки, посочват от Samba Financial Group в четвъртък.

Саудитските банки са предоставили заеми за предлагането на Aramco, като някои от тях надхвърлят четирикратно стандартните лимити, добавят от финансовата компания.

Правителството насърчи богатите саудитци да инвестират в компанията, посочвайки, че по този начин гражданите ще покажат лоялност и патриотизъм след атаката с дронове срещу съоръжения на Aramco през септември.

Саудитският банков сектор се радва на много високи нива на ликвидност в сравнение с изискванията на международните правила за ликвидност „Базел III“, добави Ал-Колифей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още