IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия се сблъсква с безпрецедентна за последните десетилетия криза

Кралството и целият свят няма да могат да се върнат към положението отпреди кризата с COVID-19, заяви саудитският финансов министър Мохамед Ал-Джадаан

13:00 | 03.05.20 г. 4
<p>
	Финансовият министър на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Джадаан. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Финансовият министър на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Джадаан. Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия ще трябва да предприеме „болезнени“ мерки и да потърси дълбоки съкращения на разходите, тъй като кралството е изправено пред двойна криза, причинена от пандемията от коронавирус и срива на световните петролни пазари, заяви финансовият министър на Кралството в събота (2 май), цитиран от Bloomberg.

„Кралството не е ставало свидетел на криза с такава тежест през последните десетилетия“, заяви Мохамед Ал-Джадаан в интервю за саудитската телевизия Al-Arabiya. „Много е важно да предприемем много здрави и силни мерки, които обаче могат да бъдат болезнени, но които са необходими“, подчерта той. 

Най-големият износител на петрол в света се подготвя за ново въздействие от спада на цените на петрола и намаляването на производството, договорено от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други големи производители. Цената на сорт Брент се срина с над 50% през март, което допринесе за рекордния спад от 27 млрд. долара месечно в нетните чуждестранни активи на саудитската централна банка.

Приходите от петрол на Кралството са намалели с повече от 50%, като се очаква да се свият и тези от другите сфери на икономиката, подчерта Ал-Джадаан.

През последните дни петролните цени се възстановиха леко, като Брент се търгува за около 26 долара за барел.

Коментарите на Ал Джадаан показват рязката промяна в тона в сравнение с по-умерените забележки, които той даде преди около седмица, когато министърът каза пред журналисти, че Кралството е преживяло подобни кризи и преди, „може би дори по-лоши“, и ще премине и през тази.

В събота Ал-Джадаан заяви, че правителствените разходи ще трябва да бъдат "намалени драстично". Той изтъкна, че списъкът на бюджетните позиции, които ще бъдат засегнати, е "много дълъг", и добави, че някои програми по "Визия 2030" - планът за икономическа диверсификация на престолонаследника принц Мохамед бин Салман - също ще се сблъскат със съкращения на разходите, тъй като тяхното изпълнение се забавя от предприетите мерки за ограничаване на разпространението на вируса.

Ал-Джадаан подчерта след зададен въпрос относно ръста на кредитите, че ликвидността в банковия сектор е много висока и че Кралството ще продължи да издава дългове на местно и международно ниво.

 „Трябва да планираме най-лошия сценарий и да подходим към въпроса сериозно“, каза той, като добави, че светът и Саудитска Арабия няма да могат да се върнат към онова състояние, което са били загърбили с навлизането в здравната и икономическа криза, причинена от COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пише "соцялното", но иначе дава мнения...пхахахахаа!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Ivel
преди 3 години
А дано, да се запазят ниски цените още дълго, дълго. Руснаците ще намерят своя път, ще се мобилизират и за пореден път ще докажат на света, че могат. А тия плужяци ще изпаднат в немилост, което би било справедливо развититие за тях имайки предвид, че са живяли така да се каже в кредит досега. За американците не се притеснявам изобщо, те си имат едно все още много силно оръжие наречено долар, без значение какъв е, свежо напечатан или с покритие половин бит информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Toranaga
преди 3 години
според мен Саудитска Арабия ще се разпадне, ако цената на петрола остане ниска за период от 3 до 5 години. Соцялното и финансово напрежение, ще развие сили и енергия, която сегашното правителство не може да овладее. Който знае как се създава тази страна и нейният етнос - сунити, шиити, алавити, вахабити и йеменци, както и факта, че 70% са с наднормено тегло, както и настройката към труда, не дават възможност за решения, които да запазят цялоста на д-та в сегашните граници. Този микс е бомба със закъснител ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Ами да не сте помпали слуз като ненормални !!! Умните хора предупредиха, че от тройката САЩ-Русия-Арапия - именно вие, чаршафосани сулювци, ще бъдете ударени най-жестоко, ама оня пишман-принц не слушаше !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още