IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco надхвърли целта за пазарна оценка от 2 трилиона долара

Така компанията изпревари Microsoft Corp. и Apple Inc. като най-високо оцененото публично дружество

11:37 | 12.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите на Saudi Aramco поскъпват за втори пореден ден. Това повиши пазарната стойност на петролния гигант над целта от 2 трилиона долара, която отчужди глобалните инвеститори и подтикна кралството да се съсредоточи върху листване на книжата на компанията само на местния пазар, предава Bloomberg.

Акциите поскъпнаха до 38,7 риала при откриването на борсовата сесия в Рияд. Пълният обемът на търгуваните ценни книжа нарасна до 170 милиона в 10:24 ч. местно време в сравнение с едва 31,6 милиона за цялата борсова сесия в сряда. а а

Aramco събра 25,6 милиарда долара при най-голямото първично публично предлагане (IPO), осъществявана досега, като акциите му се търгуваха на стойност от 32 риала всяка. Така компанията изпревари Microsoft Corp. и Apple Inc. като най-високо оцененото публично дружество.

Това IPO стана синоним на усилията на престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман да преструктурира икономиката на най-големия износител на петрол в света. Но желанието му за достигане на пазарна оценка от 2 трилиона долара го накара да с обърне към местните инвеститори и регионалните съюзници.

Достигането на тази цел усложнява продажбата на част от акциите на Aramco на фондовите борси в чужбина, както първоначално бе предвидено от принц Мохамед през 2016 г., когато той заяви, че двойното листване може да събере до 100 милиарда долара.

Анализаторите от Sanford C. Bernstein & Co. казаха след първия ден на търговията, че вече е време за инвеститорите да осребрят част от инвестициите си. В проучване на Bloomberg миналия месец глобалните мениджъри на пари оцениха Aramco на стойност между 1,2 трилиона и 1,5 трилиона долара.

Все пак IPO-то е важен момент за бизнеса, управляван от Саудитска Арабия и нейните ръководители от десетилетия насам. За първи път през 2016 г. престолонаследникът Мохамед бин Салман оповести амбицията си да събере цели 100 милиарда долара от продажба на акции на компанията, като част от плана на кралството за „живот след петрола“, който цели диверсифициране на икономиката.

Борсовият дебют на Аramco беше посрещнат много добре от инвеститорите в Саудитска Арабия и Персийския залив, тъй като цената на акциите беше подкрепена от гаранциите на компанията за изплащане на дивиденти, както и от факта, че в региона няма други големи публични петролни компании.

„Пазарната оценката от 2 трилиона долара на Aramco е оправдана поради обезпечените потоци от дивиденти“, казаха анализатори от Arqaam Capital. Те прогнозират постепенно увеличение на дивидентите с 2% годишно, което потенциално ще бъде допълнено с изплащане на 20 милиарда долара в дивиденти през следващите три годин

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още