IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на руската икономика се забавя през третото тримесечие

Страната бавно се възстановява от кризата, причинена от срива на петролния пазар, който удари износа, и западните санкции

17:32 | 13.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на руската икономика се забавя през третото тримесечие, съобщава Ройтерс. Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 1,8% на годишна база, сочат данните на Федералната статистическа служба (Росстат). През предходното тримесечие повишението възлезе на 2,5%, което беше най-доброто представяне на икономиката на страната от 2012 г.

„Годишният ръст се забавя заради факта, че имаше един работен ден по-малко в сравнение със същото тримесечие на миналата година – нещо, което Росстат не е отчел“, коментират от консултантската компания Capital Economics. След публикуването на данните компанията понижи прогнозите си за ръста на страната през 2017 г. от 2,3% до 1,8%.

Руската икономика бавно се възстановява от кризата, причинена от срива на петролния пазар, който удари ключовата й суровина за износ. Освен това негативен ефект имат и западните санкции заради намесата на Москва в Украйна, включително анексирането на Крим.

В края на октомври анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха годишен ръст от 1,8 на сто през 2017 г., след като предходните две години беше отчетено свиване на икономиката на Русия.

Властите са по-оптимистично настроени, като очакват БВП да се разшири тази година с над 2 на сто.

Графика: TradingEconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още